Elleboog: kijkoperatie (arthroscopie) : u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Een arthroscopie is een kijkoperatie waarbij we proberen om de klacht meteen te behandelen. Bij een arthroscopie kijken we met een buis (scoop) in de elleboog. Via een camera kunnen we de ingreep volgen op een monitor.

Verloop

Voorbereiding

Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie voor preoperatief onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rondom uw operatie. Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor en 4 weken na de operatie stopt met roken. Zorg dat u iemand heeft die u kan komen ophalen na de operatie.

De behandeling

Bij een kijkoperatie (arthroscopie) van de elleboog wordt door middel van een buis (scoop) in de elleboog gekeken en direct een behandeling uitgevoerd van de afwijking in de elleboog. De operatie wordt uitgevoerd via steekgaatjes van ongeveer 1 centimeter. Via 1 steekgaatje gaat de scoop met spoelvloeistof naar binnen en  via een ander steekgaatje kunnen instrumenten in de elleboog worden gebracht om de afwijking te behandelen. De totale operatie duurt ongeveer 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de afwijking en behandeling.

Complicaties

Ondanks alle zorg die aan de operatie besteed wordt, kan er toch een complicatie optreden.

Algemene complicaties:

  • een nabloeding
  • een infectie van de wond
  • schade door de operatie aan omliggende structuren, zoals zenuwen en bloedvaten; dit is zeer zeldzaam

Na de behandeling

Vaak kunt u op de dag van de operatie al naar huis. Het is belangrijk dat de pijn dragelijk is voordat u naar huis gaat.

Na 2 weken komt u terug op de poli voor het verwijderen van de hechtingen. Er kan in overleg besloten worden om u door te verwijzen naar een gespecialiseerde elleboogfysiotherapeut. Dit is niet altijd nodig.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: