home

Elektro-retinogram : u kunt hiervoor terecht bij Klinische Neurofysiologie

Met behulp van een elektro-retinogram (ERG) wordt onderzoek gedaan naar de elektrische activiteit van het netvlies (retina). Zo probeert de arts achter de oorzaak van uw klachten te komen.

Verloop

Voorbereiding

Wie doet het onderzoek?

Klinisch neurofysiologisch onderzoek wordt gedaan door een speciaal hiervoor opgeleide laborant.

Duur van het onderzoek

De duur van het onderzoek is voor elke patiënt verschillend. Meestal moet u rekenen op 60 minuten.

Risico's en bijverschijnselen

Er worden druppels voor het verwijden van de pupil en verdoven van het oog toegediend. Het onderzoek doet geen pijn. Sommige mensen vinden het kijken in de lichtflitsen vervelend.

Let op!

Na het ERG onderzoek ziet u een aantal uren wazig. Omdat uw ogen verdoofd zijn, mag u niet in de ogen wrijven. Na 4 uur is de verdoving zeker uitgewerkt.

U mag na het onderzoek niet zelf autorijden of fietsen. We raden aan om iemand mee te nemen die u kan begeleiden na het onderzoek

Het onderzoek

Bij beide onderzoeken plakt de laborant elektroden (kleine metalen plaatjes) op het hoofd en legt daarna een dun zilveren draadje in beide onderste oogleden Deze elektroden zijn door middel van draden verbonden met een apparaat dat de elektrische activiteit van het oog meet.

Tijdens het onderzoek neemt u plaats op een stoel voor het kleine bol, die van binnen verlicht wordt. U wordt vervolgens gevraagd in de bol te kijken. Om zo goed mogelijk stil te kunnen zitten, plaatst u de kin op een steun die aan de bol bevestigd is.

Tijdens dit onderzoek wordt zowel in het licht als in het donker onderzocht hoe de ogen reageren op lichtflitsen van verschillende sterkte. Deze zullen meerdere malen met korte tussenpozen verschijnen. Tijdens het flitsen wordt u gevraagd in het flitslicht kijken. Een ERG duurt ongeveer een uur.

Na het onderzoek

De uitslag

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door de klinisch neurofysioloog en vervolgens doorgestuurd naar uw behandelend arts. De uitslag van het onderzoek krijgt u te horen bij uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek van uw specialist.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Klinische Neurofysiologie van OLVG. Laatst gewijzigd: