home

Elektro-oculogram : u kunt hiervoor terecht bij Klinische Neurofysiologie

Met behulp van een elektro-oculogram (EOG) wordt onderzoek gedaan naar de elektrische activiteit van het netvlies (retina). Zo probeert de arts achter de oorzaak van uw klachten te komen.

Verloop

Voorbereiding

Wie doet het onderzoek?

Klinisch neurofysiologisch onderzoek wordt gedaan door een speciaal hiervoor opgeleide laborant.

Duur van het onderzoek

De duur van het onderzoek is voor elke patiënt verschillend. Meestal moet u rekenen op 60 minuten.

Risico's en bijverschijnselen

Aan dit onderzoek zijn geen risico’s of bijverschijnselen verbonden. Er worden geen medicamenten toegediend. Het onderzoek doet geen pijn.

Het onderzoek

Bij beide onderzoeken plakt de laborant elektroden (kleine metalen plaatjes) op de huid rond uw ogen. Deze elektroden zijn door middel van draden verbonden met een apparaat dat de elektrische activiteit van het oog meet.

Tijdens het onderzoek neemt u plaats op een stoel voor een kleine bol, die van binnen verlicht wordt. U wordt vervolgens gevraagd in de bol te kijken. Om zo goed mogelijk stil te kunnen zitten, plaatst u de kin op een steun die aan de bol bevestigd is.

Het onderzoek wordt zowel in het licht als in het donker uitgevoerd. De laborant, die het onderzoek uitvoert, bevindt zich in dezelfde ruimte. Als het nodig is, kunt u met de laborant spreken.

Bij dit onderzoek wordt u gevraagd te kijken naar twee kleine rode lampjes, die links en rechts in de bol zijn aangebracht en die beurtelings aan en uit gaan. De oogbewegingen die u hierbij maakt, worden dan geregistreerd. Een EOG duurt ongeveer anderhalf uur.

Na het onderzoek

De uitslag

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door de klinisch neurofysioloog en vervolgens doorgestuurd naar uw behandelend arts. De uitslag van het onderzoek krijgt u te horen bij uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek van uw specialist.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Klinische Neurofysiologie van OLVG. Laatst gewijzigd: