home

Elektro-myogram : u kunt hiervoor terecht bij Klinische Neurofysiologie

Een elektro-myogram (EMG) onderzoekt het functioneren van de zenuwen en spieren. Hiermee proberen wij achter de oorzaak van uw klachten te komen.

Verloop

Voorbereiding

Duur van het onderzoek

De duur van het onderzoek is voor elke patiënt verschillend. Voor voorbereiding en onderzoek kunt u rekenen op ongeveer 45 minuten.

Wie doet het onderzoek?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een klinisch Neurofysioloog of neuroloog geassisteerd door een laborant klinische neurofysiologie.

Risico's en bijverschijnselen

Aan dit onderzoek zijn geen risico’s verbonden. De plaats waar het naaldje in de spier wordt geprikt kan korte tijd na het onderzoek als onprettig worden ervaren. In een enkel geval kan er een blauwe plek onder de huid ontstaan, die vanzelf weer wegtrekt.

Schone huid

Om het onderzoek zo goed mogelijk te kunnen doen, is het belangrijk dat de huid schoon is en vrij van lotion of crème.

Warme armen en benen

Vooral voor het onderzoek van de zenuwen in handen en voeten is het belangrijk dat uw armen en benen warm zijn. Trek daarom dichte schoenen en dikke kousen aan en een jas of trui met lange mouwen. Als u snel koude handen heeft, kunt u handschoenen aantrekken. Voor het onderzoek worden uw armen of benen zo nodig verwarmd met behulp van een warmwaterbak.

Medicijnen

Gebruikt u antistollingsmiddelen? Meld dit dan aan de onderzoeker.

Het onderzoek

Bij het onderzoek worden op verschillende plaatsen elektroden (kleine plakkertjes) op uw huid aangebracht. Vervolgens worden er lichte stroomschokjes aan de huid toegediend. De stroompjes wekken schokjes op in de bijbehorende spier.

De reactie van de spieren en de zenuwen wordt door de elektroden doorgegeven aan de computer voor verdere verwerking. De stroomschokjes zijn geheel ongevaarlijk en worden als een kloppend gevoel ervaren.

Als dat nodig is, worden er één of meerdere spieren onderzocht. Dit gebeurt door met een dun steriel naaldje in de spier te prikken. Daarna wordt u gevraagd eerst de spier helemaal stil te houden en vervolgens aan te spannen. U kunt zelf het geluid horen, dat hierbij ontstaat. De reacties worden door de computer verwerkt.

Na het onderzoek

De uitslag

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door de klinisch neurofysioloog en vervolgens doorgestuurd naar uw behandelend arts. De uitslag van het onderzoek krijgt u te horen bij uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek van uw specialist.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Klinische Neurofysiologie van OLVG. Laatst gewijzigd: