home

Duplexonderzoek van slagaders : echo van uw hals, buik, bekken of benen

Bij een duplexonderzoek van de slagaders bekijkt een laborant of uw bloed goed door uw slagaders stroomt. De laborant maakt een echo van uw hals, buik, bekken of benen. Een echo gebeurt met geluidsgolven. De beelden zijn te zien op een beeldscherm. Het onderzoek is niet schadelijk voor uw gezondheid. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Over het duplexonderzoek van uw slagaders

Bij een duplexonderzoek bekijkt een laborant of uw bloed goed door uw slagaders kan stromen. De laborant ziet dan ook of een slagader te smal of te wijd is of dat er een verstopping is.
Bij het duplexonderzoek gebruikt de laborant echografie. Een echografie is een onderzoek van de binnenkant van het lichaam. Dit onderzoek gebeurt via geluidsgolven. De geluidsgolven maken uw slagaders zichtbaar op een beeldscherm.

Duplex betekent dubbel. Bij een duplexonderzoek bekijkt de laborant hoe uw bloedvaten eruit zien en hoe snel uw bloed stroomt.
Een zwangerschap is geen bezwaar. Het onderzoek is niet schadelijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Zo gaat het onderzoek

  • Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
  • U gaat liggen op de onderzoeksbank.
  • U krijgt een laagje gel op het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden. Dit kunnen uw hals, buik, bekken of benen zijn.
  • De laborant wrijft over de gel met een echokop. Dit is een soort microfoon. Uw bloedvaten zijn nu te zien op de computer.
  • Na de echografie krijgt u een handdoek om de gel weg te halen. Soms komt er gel op uw kleding. De gel is makkelijk uit te wassen.

Naar huis

Als u zich goed voelt, mag u na uw onderzoek meteen naar huis. U kunt zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer.

Uitslag

De uitslag is niet meteen bekend. U heeft een afspraak met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd om de uitslag te bespreken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Klinische Neurofysiologie, locatie Oost, B1
020 599 30 39 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Afdeling Klinische Neurofysiologie, locatie West, route 33
020 510 83 20 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Klinische Neurofysiologie van OLVG. Laatst gewijzigd: