Distale bicepspeesruptuur : u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

De biceps is een spier aan de voorzijde van de bovenarm. Bij een bicepspeesruptuur ontstaat er direct pijn en een blauwverkleuring in de elleboogplooi.

Wat is het?

De biceps is een spier aan de voorzijde van de bovenarm. De spier bestaat uit twee delen; een korte en een lange pees. Aan de bovenzijde zit de aanhechting van deze spier bij de schouder en aan de onderzijde op de onderarm, net voorbij de elleboog. De biceps zorgt voor het buigen (flexie) van de elleboog en het naar boven draaien van de handpalm (supinatie). Distaal betekent in dit geval net voorbij de elleboog.

Hoe ontstaat het?

Als er sprake is van een zwakke pees of een plotselinge buigbeweging van de elleboog tegen weerstand in (bijvoorbeeld bij gewicht heffen), kan de pees losscheuren van het bot op de onderarm. 

Klachten

Bij een bicepspeesruptuur ontstaat er direct pijn en een blauwverkleuring in de elleboogplooi. Vaak is het buigen van de elleboog beperkt  en is het naar boven draaien van de handpalm niet meer mogelijk of is beperkt. Een typisch symptoom bij een bicepspeesruptuur is het ‘popeye sign’.  Hierbij is er een vergrote spierbal zichtbaar op de bovenarm.

Behandelingen

Bij een acute distale bicepspeesruptuur kan er besloten worden om door middel van een operatie de pees terug te hechten op de onderarm.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met afdeling Orthopedie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: