home

Voeding na een kaakoperatie : u kunt hiervoor terecht bij Diëtetiek

Na een kaakoperatie is kauwen vaak lastig. Toch is goed en gezond eten juist dan belangrijk. Uw lichaam heeft voeding nodig om te herstellen.

Soorten voeding

U kunt na een kaakoperatie vaak niet goed kauwen. Daarom krijgt u tijdelijk zachte, gemalen of vloeibare voeding. Wat u mag eten, hangt af van hoe uw kaak geneest. Uw arts of diëtist bespreekt dit met u.
Een handige regel: doet het pijn om te eten, dan is het eten te hard.

Zachte voeding

Bij zachte voeding hoeft u bijna niet te kauwen. U kunt met een vork op uw bord het eten fijn maken. Bijvoorbeeld:

  • Broodmaaltijd
    wit, bruin of fijn volkorenbrood zonder zonder korst en zonder pitten, met zacht beleg zoals smeerkaas, zacht gekookt ei, omelet, hummus, vis/eiersalade of pindakaas zonder stukjes
  • Pap en melkproducten
    havermoutpap, rijstepap, yoghurt, vla, kwark, chocolademelk, milkshake
  • Fruit
    zachte vruchten zoals banaan of peer, fruitmoes of sap
  • Warme maaltijd
    zacht gekookte groenten, aardappelpuree, zacht vlees zoals gehakt of vis, tahoe, roerei of omelet, peulvruchten of een goed gevulde soep

Gemalen voeding

Als kauwen nog te pijnlijk is, kunt u gemalen voeding eten. U kunt uw eten pureren met een staafmixer, blender of keukenmachine.

Voorbeelden:

  • Broodmaaltijd
    pap, drinkontbijt, yoghurt met siroop of vruchtenmoes
  • Warme maaltijd
    alles goed gaar koken en pureren. Meng met bouillon of melk
  • Vlees
    gehakt, zacht gebakken vis, ei of vegetarische vervangers
  • Groente en aardappelen
    goed gaar koken en pureren
  • Nagerecht
    volle yoghurt, vla of pudding

Vloeibare voeding

Soms kunt u uw mond bijna niet openen. Dan is alleen vloeibare voeding mogelijk. Dit is eten dat u kunt drinken met een rietje of een lepel.

Gebruik ook dan 3 hoofdmaaltijden en 3 tot 4 tussendoortjes. Voeg extra vet, room of suiker toe om voldoende calorieën binnen te krijgen.

Tips voor voldoende eten

Goed eten helpt uw lichaam herstellen.

  • Weeg uzelf 1 keer per week.
  • Neem bij gewichtsverlies van 2 tot 3 kilo binnen 14 dagen contact op met de diëtist.
  • Kies voor volle producten, zoals volle melk, yoghurt, kwark en vla.
  • Voeg extra vet of suiker toe aan pap, soep of toetjes , zoals room, boter of honing.
  • Als u last heeft van slijmvorming, gebruik dan liever zure melkproducten, zoals karnemelk of yoghurt.
  • Eet 6 tot 7 kleine maaltijden per dag.
  • Drink genoeg: ongeveer 2 liter per dag.

Voorbeeld dagmenu

Ochtend

  • Pap, yoghurt of vla met room of suiker. U kunt het eventueel dunner maken met melk, karnemelk of room.
  • Koffie of thee
  • Vruchtensap of smoothie

Middag

  • Gebonden soep
  • Vruchtenmoes
  • Yoghurt of milkshake

Avond

  • Gepureerde warme maaltijd met vlees, groente en aardappelen, en verdund met melk, bouillon of jus. Voeg zo nodig extra melk of bouillon toe om het dunner te maken.
  • Gebruik geen rijst. Dat geeft klontjes.
  • Gebruik geen harde kaas. Dat geeft draadjes.
  • Nagerecht: vla of yoghurt.

Tussendoor

•    Thee, bouillon, vruchtensap, milkshake, melk, chocolademelk, yoghurtdrank, groentesap of ijs.

Wanneer moet u ons bellen

Neem contact op met de diëtist als u:

  • moeite heeft met eten of drinken
  • in 1 tot 2 weken 2 tot 3 kilo bent afgevallen
  • vragen heeft over vloeibare of aanvullende voeding

 

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen. 
 

Polikliniek Diëtetiek, locatie Oost, P2
020 510 85 04 (op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur)
dietetiek@olvg.nl

Polikliniek Diëtetiek, locatie West, route 14
020 510 85 04 (op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur)
dietetiek@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Diëtetiek van OLVG. Laatst gewijzigd: