Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Het is niet duidelijk hoe CRPS ontstaat. In Nederland hebben ongeveer 20.000 mensen klachten die horen bij CRPS. CRPS komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De klachten en het beloop van CRPS verschillen heel erg per patiënt. De meeste mensen genezen volledig van CRPS.
CRPS kan ontstaan door een breuk of wond. Dit heet CRPS type I.
CRPS kan ook ontstaan door een beschadiging van een zenuw. Dit heet CRPS type II.
CRPS begint vaak met heftige pijn. U hoeft niet alleen pijn te hebben op de plek van de wond of breuk. Vaak krijgt u pijn in uw armen of benen. Ook kunt u pijn krijgen op andere plekken van uw lichaam.
CRPS komt in 2 vormen: koude CRPS en warme CRPS.
Bij koude CRPS is de arm of het been koud en blauw.
Bij warme CRPS wordt de arm of het been rood, warm en dik.
Koude CRPS komt minder vaak voor dan warme CRPS. Warme CRPS kan veranderen in koude CRPS.
Bij CRPS kunt u ook last hebben van 1 of meer van de volgende klachten:
Er is geen lichamelijk onderzoek dat CRPS kan aantonen. Het is belangrijk dat de arts de diagnose stelt. Helaas wordt de diagnose CRPS wel eens onterecht gesteld. Dit kan voor veel onrust zorgen.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. CRPS is voor iedereen anders. Soms is CRPS te behandelen met pijnstilling en fysiotherapie. Soms is een meer uitgebreide behandeling nodig. De arts bespreekt daarom met u welke behandeling het beste bij uw klachten past. De behandeling kan uit verschillende onderdelen bestaan.
Tijdens uw behandeling krijgt u pijnstilling. Als u koude CRPS heeft, krijgt u soms ook medicijnen om uw doorbloeding te verbeteren.
De fysiotherapeut helpt u met het vinden van een balans in de hoeveelheid pijn en beweging. Zo gebruikt u uw arm of been niet te veel of te weinig. Door te letten op hoeveel u uw arm of been beweegt, heeft u minder last van CRPS en kunnen de klachten eerder verdwijnen.
CRPS kan veel invloed hebben op uw dagelijks leven en uw mentale gezondheid. Een psycholoog kan u helpen leren omgaan met uw ziekte.
Als u langdurige klachten heeft van CRPS kan een ergotherapeut u helpen leren omgaan met de problemen die u in het dagelijks leven ervaart door CRPS. De ergotherapeut helpt u om zoveel mogelijk zelf te doen ondanks uw klachten.
Als pijnstilling niet helpt, kan de pijnspecialist u helpen de pijn beter onder controle te krijgen. Dit kan met elektrische stroompjes of met een pijnblokkade: het verdoven van een zenuw.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Traumachirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Traumachirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Pijncentrum, locatie Oost, A4
020 599 25 13 (op werkdagen van 8.15 tot 16.15 uur)
pijncentrum-oost@olvg.nl
Polikliniek Pijnbestrijding, locatie West, route 5
020 510 81 63 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
pijncentrum-west@olvg.nl