home

Corticosteroïden injectie : u kunt hiervoor terecht bij Plastische, reconstructieve, en handchirurgie

Bij deze behandeling wordt een medicijn (hormoon corticosteroïd) in een gewricht, peesschede of rond de zenuw gebracht. De corticosteroïden hebben een ontstekingsremmende werking en geven de geprikkelde zenuwen rust.

Deze injectie vindt bij een aantal verschillende pijnbeelden plaats, uiteenlopend van gordelroos tot lage rupijn. Naast gewrichtsklachten worden de injecties ook gebruikt bij verdikte littekens.

Soms kan een injectie al direct bij een eerste afspraak gegeven worden. De arts overlegt dit uiteraard eerst met u.

Verloop

Voorbereiding

Een corticosteroïden injectie in een gewricht of pees(schede) kan poliklinisch gebeuren of onder geleiding van echo. Voor uw arts is het altijd belangrijk om te weten welke medicijnen u gebruikt ter voorkoming van interacties en complicaties.

Verder is het belangrijk dat de arts op de hoogte is van andere aandoeningen, zoals diabetes, stollingsstoornissen, bindweefselziektes etc. Geef ook aan of u allergieën hebt voor bijvoorbeeld jodium, pleisters of latex (rubber) en of u makkelijk flauwvalt bij het krijgen van injecties.

Het is ook mogelijk om een pijnstillende zalf of pleister voor een injectie te krijgen. Vraag uw arts hiernaar.

Behandeling

De injectieplaats wordt ontsmet. Vervolgens krijgt u een prik in het gewricht, rond een geïrriteerde pees of rond een beknelde zenuw. In de prik zit een kleine hoeveelheid ontstekingsremmer (corticosteroïd). De pijn en zwelling nemen hierdoor af.

Soms zit in de prik ook een verdovend middel om de pijn te verminderen. Na een tijdje is de verdoving uitgewerkt. De prik zelf voelt u wel, alhoewel de pijn kortdurend is. Het corticosteroïd werkt niet direct. Het heeft een paar weken de tijd nodig om in te werken.

Na de behandeling

U hoeft na een injectie geen rust te nemen en mag meteen weer alles doen. Na een injectie met corticosteroïden verminderen of verdwijnen uw klachten in enkele weken tijd.

Mochten de klachten weer terugkomen of niet (geheel) weg zijn, kunt u nog 2 extra injecties krijgen. Meestal volgen deze injecties 6 tot 8 weken na de eerste injectie.

Er is een aantal bijwerkingen waarvan het goed is ervan op de hoogte te zijn. Zo kunnen de klachten de eerste paar dagen na de injectie erger worden. Verder kan het voorkomen dat de huid ontkleurt (depigmenteert) door de corticosteroïden. Zeker bij mensen met een donkere huidskleur is dit vaak goed zichtbaar.

Neem bij ernstige pijn of koorts na de injectie altijd contact op met het ziekenhuis!

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Feiten & cijfers

0
behandelingen per week

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Plastische, reconstructieve, en handchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: