home

Correctie buikwand : u kunt hiervoor terecht bij Plastische, reconstructieve, en handchirurgie

Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Dit kan met behulp van plastische chirurgie worden gecorrigeerd. Bij deze operatie verwijderen we het teveel aan huid en vetweefsel van de buik. De medische term hiervoor is abdomino- of buikwandplastiek.

De klachten zijn meestal huidirritatie, smetplekken, het in de weg hangen van de buik, het niet goed passen van kleding, psychische klachten of cosmetische bezwaren.

Verloop

Voorbereiding

Als u overweegt een buikwandcorrectie te ondergaan is het belangrijk hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt, maar perfectie moet u niet verwachten. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die altijd enigszins zichtbaar blijven.

Een operatie aan de buikwand gebeurt altijd onder algehele verdoving. Verder zult u vrijwel altijd minimaal 1 nacht in het ziekenhuis overnachten. Medicijnen, al dan niet op doktersvoorschrift, kunnen bijwerkingen veroorzaken. Zorg er daarom voor dat u aan uw chirurg vertelt of u medicijnen gebruikt.

Roken

Verder heeft roken een slechte invloed op de wondgenezing en het herstel na de ingreep. Om het risico op problemen te minimaliseren wordt u aangeraden om minstens 6 weken voor de ingreep niet te roken.

De behandeling

Bij de operatie maakt de arts de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden, zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert hij de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel. Indien uw buikspieren uitgerekt zijn, worden deze meteen verstevigd.

Om de navel weer naar buiten te laten komen, wordt een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens ingehecht. Tijdens de operatie brengt de chirurg een aantal drains, dunne slangetjes, in waardoor het wondvocht naar buiten kan. Die drains moeten blijven zitten tot er bijna geen wondvocht meer wordt aangemaakt. Meestal duurt dit 2 dagen.

De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels binnen de zogenaamde bikinilijn.

Na de behandeling

U krijgt van de afdeling of poli een buikband voor ongeveer 4 weken. Deze buikband drukt de buikwand goed aan. Na de operatie doet u er goed aan om rustig aan te doen. U mag 6 weken niet tillen, in de zon, in een sauna/zwembad/bad en het wordt u zeer sterk afgeraden te roken tot 6 weken na de operatie.

Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. De wond kan gaan infecteren, wat overigens zelden voorkomt. De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom van belang om voor de operatie een zo normaal mogelijk gewicht te hebben.

Pas na 6 tot 12 maanden is het resultaat definitief.

Neem bij ernstige pijn of koorts altijd contact op met het ziekenhuis!

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Nieuwe patiënt?

Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Plastische, reconstructieve, en handchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: