home

Controle en zorg tijdens de zwangerschap : u kunt hiervoor terecht bij Verloskunde

Op de polikliniek Verloskunde van OLVG kunt u met een verwijzing van uw huisarts of verloskundige terecht voor controles tijdens uw zwangerschap. U kunt gezien worden door de gynaecoloog, arts-assistent en/of verloskundige

: op deze pagina snel naar

Er kunnen diverse redenen zijn waarom uw huisarts, verloskundige of medisch specialist u tijdens de zwangerschap verwijst naar de gynaecoloog. Bijvoorbeeld:

  • diabetes
  • acute zwangerschapsproblemen
  • verhoogde kans op een kind met een aangeboren afwijking

De controles vinden plaats op de polikliniek Verloskunde. Bij iedere controle worden eventuele klachten besproken, de groei van de baarmoeder gecontroleerd, naar het hartje van de baby geluisterd en de bloeddruk opgemeten. Soms is het nodig dat de gynaecoloog aanvullend onderzoek doet, zoals een echo, een hartfilmpje (CTG) of urine- of bloedonderzoek.

Begeleiding en controle door een vast team

  • We vinden persoonlijke zorg belangrijk, daarom werken we op de afdeling Verloskunde van OLVG in 3 kleine teams (firms). Het team bestaat uit een perinatoloog (gynaecoloog gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van zwangere vrouwen) en een aantal verloskundigen.
  • Bij uw eerste afspraak wordt u ingedeeld in een van de 3 teams. We vragen u bij het maken van vervolgafspraken voor zwangerschapscontroles steeds aan te geven bij welk team u hoort. Zo zorgen we ervoor dat u bij de zwangerschapscontroles zo min mogelijk wisselende gezichten ziet. Bovendien leren wij u goed kennen en zijn de lijnen voor medisch overleg kort. Dit komt de kwaliteit van onze zorg ten goede.
  • Elk team wordt aangestuurd door een perinatoloog en een verloskundige. De verloskundige is uw vaste contactpersoon binnen het team. Uw perinatoloog bepaalt het medische beleid tijdens de zwangerschap.
  • Tijdens de bevalling wordt u begeleid door een dienstdoende arts-assistent of verloskundige onder supervisie van een dienstdoende gynaecoloog.

Zwangerschapsklachten

Als u bij ons onder controle bent en u hebt klachten die te maken hebben met de zwangerschap, kunt u rechtstreeks bellen met de afdeling Verloskunde. Zo nodig maken we na overleg met de dienstdoende arts een vervroegde afspraak met u of vragen wij u direct te komen voor controle.

Intensieve zwangerschapscontrole

Tijdens de zwangerschap kan het nodig zijn dat u vaker wordt gecontroleerd. Dit betekent meestal een ziekenhuisopname. Het is soms mogelijk deze intensieve controles bij u thuis te doen, de zogenoemde thuismonitoring

Zwangerschapsverklaring

Een zwangerschapsverklaring voor uw werkgever kunt u bij de balie van de polikliniek krijgen.

Shortcare (dagbehandeling)

Soms moet er tijdens een controle meer gebeuren dan bij een gewoon polikliniekbezoek. Bijvoorbeeld als de baby in een stuit ligt en van stuitligging naar hoofdligging moet worden gedraaid. U kunt hiervoor kort worden opgenomen op Shortcare, deze afdeling bevindt zich in het Anna Paviljoen.

Opname verpleegafdeling

Soms is tijdens de zwangerschap een opname in het ziekenhuis noodzakelijk. Bijvoorbeeld bij een te hoge bloeddruk, groeiachterstand, voortijdige weeënactiviteiten of te vroeg gebroken vliezen. Zwangere patiënten worden opgenomen in het Anna Paviljoen. U wordt verzorgd door een verpleegkundige, bij wie u terecht kunt met vragen of problemen. De zaalarts loopt dagelijks visite onder supervisie van de gynaecoloog. Meer over het Anna Paviljoen.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Verloskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: