home

Coloscopie bij kinderen op de operatiekamer : u kunt hiervoor terecht bij Kindergeneeskunde

Een coloscopie is een inwendig onderzoek van de dikke darm. Het onderzoek gebeurt met een buigzame (flexibele) slang, de endoscoop. Deze wordt via de anus ingebracht tot en met de overgang naar de dunne darm.

Verloop

text-basics

Voorbereiding

Om de darm goed te kunnen bekijken, is het belangrijk dat deze volledig schoon is. Alle ontlasting moet uit de darm zijn. Daarom moet uw kind zich een paar dagen voor het onderzoek houden aan een innameschema voor het eten en drinken. Kijk voor meer informatie over het innameschema in de folder.

Het onderzoek

De coloscopie wordt verricht door een maag-darm-lever arts en een endoscopieverpleegkundige. U mag bij uw kind blijven totdat hij/zij onder narcose is. Tijdens het onderzoek gaat u terug naar de kinderafdeling.

Tijdens de coloscopie kan de arts indien nodig, met een klein tangetje wat weefsel van de binnenkant van de darm wegnemen voor onderzoek. Dit heet een biopsie.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt uw kind naar de uitslaapkamer gebracht en als uw kind goed wakker is, gaat hij naar de kinderafdeling. De maag-darm-lever arts vertelt u meestal direct na het onderzoek het voorlopige resultaat. De uitslag van het weefselonderzoek krijgt u ongeveer een week later van uw eigen kinderarts. Hiervoor wordt een afspraak gemaakt op de polikliniek Kindergeneeskunde.

Tips

Limonade

Voor de smaak kan er wat limonadesiroop aan de Moviprep® toegevoegd worden.

In beweging

Probeer uw kind in beweging te laten blijven.

Toilet

Blijf in de buurt van het toilet.

Ondergoed

Neem extra ondergoed mee naar het ziekenhuis.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Kindergeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Kindergeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: