home

Carpaal tunnel syndroom : u kunt hiervoor terecht bij Plastische, reconstructieve, en handchirurgie

Het carpaal tunnel syndroom is een aandoening van de hand en pols. Hoe het ontstaat is meestal niet duidelijk. Door de carpale tunnel lopen de buigpezen en de middenhandszenuw. Bij het carpaal tunnel syndroom krijgen patiënten met name klachten van tintelingen door druk op deze zenuw.

Hoe ontstaat het?

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) ontstaat door beknelling van een belangrijke zenuw in de pols, de nervus medianus oftewel middenhandszenuw. De zenuw loopt door een tunnel die aan de bovenzijde wordt afgesloten door een dwarse polsband. Wanneer het bindweefsel in de tunnel gaat zwellen, raakt de zenuw bekneld.

Oorzaken

De oorzaak van de zwelling van het bindweefsel is in de meeste gevallen onbekend. De klachten komen nogal eens voor tijdens de zwangerschap of aan het begin van de overgang. Andere oorzaken kunnen zijn: overbelasting (slachters, timmerman etc.), reuma, bindweefselaandoeningen en schildklierafwijkingen. 

CTS komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen (verhouding 9:1).

Klachten

Bij het carpaal tunnel syndroom hebben patiënten vaak last van:

  • slapende, tintelende en pijnlijke handpalmen en vingers;
  • een gezwollen gevoel in de hand;
  • uitstralende pijn naar de onderarm, elleboog en schouders;
  • vermindering van kracht.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Plastische, reconstructieve, en handchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: