home

Capsaïcine behandeling : u kunt hiervoor terecht bij Keel-, Neus- en Oorheelkunde

U heeft neusklachten, zoals verstoppingklachten of niezen. Deze klachten worden niet veroorzaakt door een allergie en u heeft onvoldoende baat ondervonden van eerdere behandelingen. U rookt niet. Naar aanleiding van bovenstaande klachten komt u in aanmerking voor een behandeling met capsaïcine.

Capsaïcine is het hete bestanddeel uit rode peper. De behandeling heeft tot doel de gevoeligheid van het neusslijmvlies te verminderen. In ongeveer 75% van de patiënten die met capsaïcine worden behandeld is de behandeling succesvol.

Het effect van de behandeling is pas in de loop van enkele weken te verwachten.

Verloop

text-basics

De behandeling

De behandeling bestaat uit drie handelingen:

  • De neusrand wordt ingesmeerd met een vettige zalf, tegen het schraal worden van neus en bovenlip. U krijgt een beschermende bril op
  • De neus wordt verdoofd met een licht verdovende neusspray, die het slijmvlies ook doet slinken. Uit ervaring blijkt dat de meeste patiënten dit gedeelte als het onplezierigste deel van de behandeling ervaren. Tijdens het sprayen wordt u gevraagd de adem in en vast te houden. Om verslikking als gevolg van de behandeling te voorkomen mag u gedurende de gehele duur van de behandeling niet eten en drinken
  • Na ongeveer 5 minuten volgt dan de capsaïcinebehandeling, dit is ook een neusspray. Tijdens het sprayen wordt u weer gevraagd de adem in en vast te houden.

Duur van de behandeling

Gedurende een ochtend wordt u ongeveer 5 keer gedurende 5-10 minuten behandeld met steeds tussenpauzen van een uur (in totaal duurt de behandeling dus een dagdeel).

Na de behandeling

Capsaïcine is een vrij nieuw medicijn. Er zijn tot op heden geen schadelijke effecten van beschreven. Zwangere vrouwen mogen de behandeling niet ondergaan.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: