home

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap : u kunt hiervoor terecht bij Verloskunde

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (extra uteriene graviditeit, EUG) is een zwangerschap buiten de baarmoederholte. Een dergelijke zwangerschap bevindt zich meestal in de eileider. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals lichte tot hevige buikpijn of vaginaal bloedverlies.

Bij wie komt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG) voor?

Eén van de belangrijkste oorzaken van een EUG is beschadiging van de eileider(s) door:

  • Ontsteking aan de eileider
  • Eerdere EUG
  • Eerdere operatie aan de eileider(s)

Na langdurige onvruchtbaarheid, na Ivf-behandeling en bij DES-dochters is de kans op een EUG groter.

Behandelingen

Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit voldragen worden en de vrucht kan niet alsnog in de baarmoeder geplaatst worden.

De behandeling is afhankelijk van de klachten en van de waarde van het zwangerschapshormoon in het bloed. De mogelijkheden zijn afwachten, een operatie aan de eileiders of een behandeling met medicijnen.

Onderzoeken

Het aantonen van een zwangerschap gebeurt met een zwangerschapstest in de urine. Indien er klachten zijn en de zwangerschapstest positief is, zal de arts u verwijzen naar een gynaecoloog of een echoscopist voor een inwendige, vaginale echo. Met deze echo kan de gynaecoloog zien of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt.

Als er geen duidelijke zwangerschap wordt gezien of alleen wat vocht in de buik, dan wordt in het bloed de waarde bepaald van het zwangerschapshormoon, het humaan chorion gonadotrofinehormoon (hCG hormoon).

  • Bij een hoge hCG-waarde is de kans op een EUG groot.
  • Bij een lage hCG-waarde en weinig klachten is de kans op EUG aanwezig, maar lam er worden afgewacht. Er volgt een poliklinische controle met herhaling van het bloedonderzoek en/of de vaginale echo.
  • Bij een dalende hcG-waarde lost de EUG vanzelf op.
  • Wanneer het hCG hormoon dezelfde waarde houdt of stijgt, terwijl met de echo nog steeds geen zwangerschap in de baarmoeder wordt gezien, dan is de kans op een EUG groot.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Verloskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: