home

Brok in de keel : u kunt hiervoor terecht bij Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Door het gevoel van een brok in de keel ontstaat de neiging om steeds te schrapen, te kuchen of vaak te slikken. Hierbij kan altijd wat slijm gemaakt worden. Het gevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Het gevoel een brok in de keel te hebben komt vaak voor. Meestal is de oorzaak onschuldig. De klachten kunnen ook ontstaan door een lichamelijke aandoening.

Klachten

Klachten bij een onschuldig probleem zijn bijvoorbeeld een slijmprop in de keel die niet weggeslikt kan worden, een gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit of een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel. Het brokgevoel kan ontstaan door te hoge spierspanning in de keel of door de slijmproductie van neus en mond.

Bij een brokgevoel dat is veroorzaakt door een lichamelijke aandoening is bijvoorbeeld de stem schor of hees. Of iemand heeft last van een brok in de keel bij de maaltijd. Oorzaak kan bijvoorbeeld zijn een allergie, neusbijholteontsteking, slijtage van de halswervels.

Onderzoeken

Als de KNO-arts geen duidelijke oorzaak vindt adviseert hij meestal af te wachten. Vaak verdwijnt de klacht vanzelf. Soms is logopedie of stressvermindering een oplossing. Als er lichamelijke oorzaken zijn, kan de KNO-arts verschillende onderzoeken mogelijk. Meestal zijn ze niet allemaal nodig. Voorbeelden van onderzoek zijn: keelspiegelen, allergie-onderzoek, slikfoto.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: