home

Brainstem Auditory Evoked Potential-onderzoek : u kunt hiervoor terecht bij Klinische Neurofysiologie

Bij het Brainstem Auditory Evoked Potential-onderzoek (BAEP) wordt onderzoek gedaan naar de reacties van de gehoorzenuw en de hersenen door middel van geluidsprikkels.

Verloop

Voorbereiding

Wie doet het onderzoek?

Klinisch neurofysiologisch onderzoek wordt gedaan door een speciaal hiervoor opgeleide laborant.

Duur van het onderzoek

De duur van het onderzoek is voor elke patiënt verschillend. Meestal moet u rekenen op 30 tot 60 minuten. Bij kleine kinderen duurt het meestal zo'n 90 minuten.

Risico's en bijverschijnselen

Aan dit onderzoek zijn geen risico’s of bijverschijnselen verbonden. Er worden geen medicamenten toegediend. Het onderzoek doet geen pijn.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een bed. De laborant vraagt u of u zich zoveel mogelijk kunt ontspannen. De laborant plaatst elektroden (kleine metalen plaatjes) op de huid naast de oren en op het hoofd. Via een koptelefoon worden er aan het te onderzoeken oor geluidsprikkels toegediend in de vorm van een reeks klikgeluiden.

Aan het andere oor hoort u een ruisend geluid. De elektroden vangen de reacties van de gehoorzenuw en de hersenen op en geven deze door aan de computer voor verdere verwerking. Beide oren worden op deze wijze onderzocht.

Na het onderzoek

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door de klinisch neurofysioloog en vervolgens doorgestuurd naar uw behandelend arts. De uitslag van het onderzoek krijgt u te horen bij uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek van uw specialist.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Klinische Neurofysiologie van OLVG. Laatst gewijzigd: