home

Botuline toxine : verslappen van spieren

Als u beweegt, dan trekken uw spieren samen. Soms blijven uw spieren samentrekken. Dit heet een spasme. Botuline toxine verslapt de spieren. Hierdoor heeft u minder last van spasmen. U krijgt botuline toxine via een injectie. U krijgt de injectie met botuline toxine elke 3 maanden.

Over botuline toxine

Om te kunnen bewegen, trekken uw spieren samen. Na een beweging verslappen de spieren weer. Soms kunnen de spieren niet goed verslappen of blijven ze samentrekken. Dit heet een spasme. U kunt spasmen hebben op verschillende plekken. Zo kunt u last hebben van blefarospasme in uw ooglid, hemifacialisspasme in uw gezicht of torticollisspasme in uw nek.

Botuline toxine verslapt de spieren en stopt de verbinding tussen de spieren en de zenuwen. Zo krijgt u geen spasmen. Een behandeling met botuline toxine krijgt u via een injectie.
Botuline toxine werkt niet voor altijd. Het lichaam herstelt de verbindingen met de zenuwen. U krijgt dan weer spasmen. U krijgt daarom ongeveer elke 3 maanden een behandeling met botuline toxine.

Bent u zwanger, bloedt u veel of gebruikt u bloedverdunners? Meld dit voor uw behandeling bij uw arts. Als het nodig is, krijgt u een nieuwe afspraak

Zo gaat de behandeling

Voor de behandeling

U hoeft zich niet voor te bereiden op de behandeling. Als u injecties in uw nek krijgt, draag dan op de dag van de behandeling geen kleding met hoge kraag.

De behandeling

  • Als u al eerder een behandeling met botuline toxine heeft gehad, vraagt de arts of u nog klachten heeft gehad na de vorige behandeling. Ook vraagt de arts hoe goed de vorige behandeling heeft gewerkt.
  • De arts vraagt u om een stukje te lopen en om bepaalde bewegingen te maken. Zo ziet de arts waar u injecties nodig heeft en hoeveel botuline toxine u krijgt.
  • U krijgt plakkers op uw schouders en hoofd. De plakkertjes zijn verbonden aan een machine. De machine meet de werking van uw spieren.
  • De punt van de injectienaald is met een draad verbonden aan de machine die de werking van uw spieren meet. De arts weet dan waar hij de botuline toxine moet prikken.
  • De arts geeft u een injectie met botuline toxine. Als u op meer plekken spasmen heeft, krijgt u soms meer dan 1 injectie.
  • De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

  • Op de plaats van de injectie kunt u een blauwe of pijnlijke plek krijgen.
  • Een paar dagen na de behandeling kunt u zich een beetje ziek voelen. Vaak voelt u zich grieperig.
  • Botuline toxine verslapt de spieren. Soms krijgt u meer dan nodig voor uw spieren. Uw spieren zijn dan erg zwak. U kunt last krijgen van een hangende mondhoek of ooglid, problemen bij slikken of moeite om uw hoofd omhoog te houden. De klachten gaan vanzelf na een paar weken weg. U krijgt bij de volgende behandeling dan minder botuline toxine.

Resultaat van de behandeling

Als u klachten heeft na de injectie, schrijft uw arts dit op in uw dossier. Ook bekijkt de arts hoe goed de behandeling werkt. Zo kan de arts u meer of minder botuline toxine geven bij uw volgende behandeling.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Klinische Neurofysiologie, locatie Oost, B1
020 599 30 39 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Afdeling Klinische Neurofysiologie, locatie West, route 33
020 510 83 20 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Klinische Neurofysiologie van OLVG. Laatst gewijzigd: