home

Plaatsen van een botanker of een orthodontisch schroefje : tanden en kiezen recht zetten

Als bij u of uw kind de tanden niet goed op elkaar staan, dan is vaak een beugel nodig. Soms gebruikt de arts een botanker of een orthodontisch schroefje om de tanden en kiezen recht te zetten. Het botanker en de schroeven kunnen jaren blijven zitten.

Over het plaatsen van botankers en orthodontische schroefjes

Soms groeit bij een kind de onderkaak te snel of sluiten bij u of uw kind de kiezen en tanden niet goed op elkaar aan. Vaak krijgt u of uw kind dan een beugel. Soms is er meer spanning nodig om de tanden of kiezen recht te trekken. De arts bespreekt dan met u of een botanker of orthodontische schroef nodig is.

Botanker

Een botanker is een klein plaatje van metaal met 2 of 3 gaatjes voor schroeven. Aan het einde van het anker zit een klein haakje voor het vastmaken van een orthodontische draad of elastieken. Deze draad of elastieken verbindt het botanker in de kaak met de beugel in de mond en zorgt voor kracht op de kiezen en tanden. Zo trekt het botanker de tanden of kiezen recht.

Orthodontische schroefjes

Een orthodontisch schroefje is een klein schroefje gemaakt van metaal. Een schroefje is makkelijker in de kaak te plaatsen dan een botanker, maar is minder sterk.

Zo bereidt u zich voor

Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de behandeling. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw behandeling met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na uw behandeling.

Zo gaat de behandeling

De behandeling

  • U of uw kind krijgt een verdoving in uw kaak. De verdoving is dezelfde als bij de tandarts.
  • De arts plaatst het botanker of het schroefje.

Na de behandeling

Uw kaak of de kaak van uw kind is nog een paar uur na de behandeling verdoofd. Door de verdoving kunt u niet voelen of iets te heet is om te eten of drinken. Wees daarom voorzichtig met warm eten en drinken.

De eerste dagen na de behandeling kunt u of uw kind klachten hebben van pijn, zwelling en koorts. U leest hier meer over op de webpagina: Na een behandeling door een kaakchirurg.

Zo gaat het verder

Binnen 2 weken heeft u of uw kind een afspraak bij de orthodontist. Maak deze afspraak zo snel mogelijk als u weet wanneer de behandeling is.
Een botanker of schroefje kan maanden of jaren blijven zitten. Wanneer de beugel eruit mag, verwijdert de arts ook de botankers of schroefjes.

Adviezen voor thuis

  • Poets 1 dag na de behandeling het anker of het schroefje met een zachte tandenborstel. Gebruik hiervoor geen elektrische tandenborstel.
  • Probeer ten minste tot de afspraak bij de orthodontist zo min mogelijk hard, kleverig of taai voedsel te eten.
  • Sport tot 1 week na de behandeling niet. Zo kan het botanker of het schroefje goed in de kaak groeien.
  • Na de behandeling geeft het anker of schroefje soms irritatie aan de binnenkant van de wang. Een bolletje orthodontische was op het botanker of het schroefje kan helpen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), locatie Oost, P4
020 599 36 01 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kaakchirurgie@olvg.nl

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), locatie West, route 1
020 599 36 01 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kaakchirurgie@olvg.nl

Als de polikliniek Mondziekten, Kaakchirurgie en Aangezichtschirurgie niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG. Vertel dan altijd dat u door een MKA-chirurg behandeld bent.

OLVG, locatie Oost
020 599 91 11

OLVG, locatie West
020 510 89 11

Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: