Behandeling van een ontstoken wortelpunt : u kunt hiervoor terecht bij Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Soms lukt het de tandarts niet om een ontsteking aan de wortelpunt tot rust te brengen met een wortelkanaalbehandeling of endodontische behandeling. Als ook een opnieuw uitgevoerde wortelkanaalbehandeling (zogenaamde revisie) geen resultaat oplevert, kan besloten worden tot een operatieve behandeling van de ontstoken wortelpunt. Dit wordt ook wel apexresectie genoemd.

Verloop

Voorbereiding

De operatieve behandeling van een ontstoken wortelpunt gebeurt onder plaatselijke verdoving. De verdoving is dezelfde als bij de tandarts. Afhankelijk van het aantal wortelpunten dat moet worden behandeld, duurt de ingreep ongeveer 30 minuten.

De behandeling

Als de verdoving voldoende is ingewerkt, maakt de MKA-chirurg het tandvlees bij de tand of kies los. Vervolgens verwijdert hij wat kaakbot en het ontstoken weefsel rondom de wortelpunt. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een boor die lijkt op die van de tandarts.

Daarna wordt het wortelkanaal van de (iets ingekorte) wortel gevuld met een vulmateriaal. Het tandvlees wordt gehecht met hechtmateriaal dat vanzelf oplost.

Na de behandeling

Na de behandeling heeft u nog enkele uren hinder van het verdoofde gevoel. De eerste dagen kunt u klachten hebben van pijn, zwelling en temperatuursverhoging.

De behandeling is geslaagd als er op termijn geen klachten meer zijn of verschijnselen die duiden op een ontsteking.

Gewoonlijk groeit het kaakbot weer tegen de wortel aan. Of dit daadwerkelijk gebeurt, wordt gecontroleerd met röntgenfoto’s, kort na de ingreep en na 3 maanden.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtchirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: