home

Behandeling van acute draaiduizeligheid : u kunt hiervoor terecht bij Neurologie

Waarschijnlijk wordt acute draaiduizeligheid (ook wel benigne paroxysmale positieduizeligheid) veroorzaakt door loszittende oorsteentjes. Deze bevinden zich normaal gesproken in het binnenoor, maar kunnen om verschillende redenen los komen te zitten. Als deze steentjes in andere delen van het oor terechtkomen, kan een gevoel van duizeligheid en misselijkheid ontstaan. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. De Epley-manoeuvre, en oefeningen die u thuis kunt doen.

Verloop

De behandeling

De Epley-manoeuvre is een behandeling met als doel het verplaatsen van de oorsteentjes naar een ander deel van het evenwichtsorgaan. Zo kunnen ze niet meer leiden tot overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee wordt de de duizeligheid voorkomen. Deze behandeling is effectief bij 80 procent van de BPPD-patiënten.

Naast de Epley-manoeuvre die de arts bij u uitvoert, kunt u thuis oefeningen doen om van de klachten af te komen. Ook als uw klachten terugkeren, kunt u deze oefeningen proberen.

Houdingsoefeningen volgens ‘Brandt en Daroff’

Deze herhalingsoefeningen van rechtop zitten naar zijligging kunnen u helpen van uw klachten af te komen. Deze oefeningen zijn op de lange termijn effectief bij 62 procent van de BPPD-patiënten.

Vestibulaire gewenningsoefeningen

Dit zijn oefeningen om te doen als de houdingsoefeningen volgens 'Brandt en Daroff' lastig uit te voeren zijn.

De instructies voor beide oefeningen kunt u vinden in folder ‘Benigne Paroxysmale Positieduizeligheid’.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Neurologie van OLVG. Laatst gewijzigd: