Baarmoeder (uterus) en eileiders - röntgenonderzoek HSG : u kunt hiervoor terecht bij Radiologie

Een baarmoederfoto of hysterosalpingografie (HSG) is een röntgenonderzoek van de baarmoeder en eileiders. Bij dit doorlichtingsonderzoek met contrastmiddel is het mogelijk delen van het lichaam zichtbaar te maken die op foto’s zonder contrastmiddel niet te zien zijn. Tijdens een HSG mag een vrouw niet zwanger zijn. Daarom wordt het HSG bij voorkeur voor de eisprong gepland.

Onderzoek

HSG staat voor hysterosalpingogram. Dit is een röntgenonderzoek waardoor de baarmoeder (hystero) en de eileiders (salpingo) zichtbaar gemaakt kunnen worden.

De gynaecoloog brengt een speculum (eendebek) in de vagina. Daarna desinfecteert hij de baarmoedermond. Vervolgens plaatst de gynaecoloog een cupje met een slangetje eraan op de baarmoedermond. Via het slangetje wordt contrastmiddel in de baarmoeder en eileiders gespoten. Tijdens het inlopen van het contrastmiddel maakt de laborant röntgenopnames van de onderbuik.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Radiologie & Nucleaire geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: