home

Baarmoeder (uterus) - embolisatie : u kunt hiervoor terecht bij Gynaecologie

Uterus betekent baarmoeder. Embolisatie betekent afsluiten. Met uterus embolisatie wordt het afsluiten van de twee slagaders bedoeld die de baarmoeder van bloed voorzien, de arteria uterina.

: op deze pagina snel naar

De arts gebruikt voor het afsluiten hele kleine kunststof bolletjes (0,7 tot 0,9 millimeter). Deze dringen door tot in de kleinste vaatjes van de baarmoeder en de myomen. Hierdoor wordt de slagader afgesloten en krijgen de myomen geen zuurstof meer, ze sterven af en worden kleiner. Bij de meeste patiënten verdwijnen dan de klachten. De doorbloeding van de baarmoeder komt na enkele uren vanzelf weer op gang.

De bloedvaten in uw baarmoeder kunnen alleen zichtbaar worden door contrastmiddel in de bloedvaten te spuiten en ze via röntgenstralen te bekijken. Daarom is de arts die de behandeling uitvoert een interventieradioloog. Hij/zij is gespecialiseerd in deze ingreep.

De behandeling vindt plaats in de interventiekamer van de afdeling Radiologie. U wordt op de dag van de behandeling opgenomen op verpleegafdeling Gynaecologie in het ziekenhuis en u blijft hier meestal een nacht. U krijgt hier een infuus in uw arm en een katheter in uw blaas. U krijgt een injectie in uw been met een bloedverdunnend middel om bloedstolsels in de bloedbaan te voorkomen.

In de folder vindt u meer informatie over deze behandeling.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Nieuwe patiënt?

Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Gynaecologie van OLVG. Laatst gewijzigd: