Autotransplantatie van een tand of kies : u kunt hiervoor terecht bij Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Een autotransplantatie is het verplaatsen van een tand of kies naar een andere plek in de kaak. Dit kan alleen bij een tand of kies die nog niet is uitgegroeid. We verwijderen de tand of kies en plaatsen deze op een andere plek in de kaak. Daarna kan de tand of kies zich verder ontwikkelen en vastgroeien.

Verloop

Over de behandeling

De behandeling is met een plaatselijke verdoving of soms onder narcose. Tijdens de behandeling maken we eerst een gaatje in de kaak voor de tand of kies die verplaatst wordt. Vervolgens halen we de tand of kies voorzichtig uit de kaak en zetten we hem op zijn nieuwe plek. De verplaatste tand of kies zetten we vast met oplosbaar hechtmateriaal.

Na de behandeling

Na de ingreep kan er zwelling van je wang ontstaan. Om de zwelling te beperken, kun je je wang de eerste 1,5 uur na de ingreep koelen met ijs (met bijvoorbeeld een cold-pack). Ook helpt het om je mond te koelen door het eten van een ijsje.

Het is normaal dat je wat pijn hebt na de behandeling. Je mag paracetamol of ibuprofen als pijnstiller gebruiken. Lees hiervoor goed de bijsluiter! Neem de eerste pijnstiller wanneer de verdoving nog werkt.

Eet de eerste 4 weken na de ingreep geen harde voeding, maar alleen zachte voeding. Alles wat je met een vork kunt prakken, kun je gewoon eten, bijvoorbeeld een banaan, pasta of gekookte aardappelen. Zo kan de verplaatste tand of kies goed vastgroeien.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtchirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: