home

Artrose in het AC-gewricht : AC-artrose

AC-artrose betekent dat er slijtage is in het AC-gewricht. Het AC-gewricht is een klein gewricht bovenop de schouder. Door de slijtage kunt u last hebben van pijn in het AC-gewricht, de bovenarm en de nek. Als u veel pijn heeft, kunt u een injectie of operatie krijgen.

Over AC-artrose

Bij artrose is het kraakbeen dunner en minder glad. Het kraakbeen slijt. Bij AC-artrose zit de artrose in uw AC-gewricht.

Het AC-gewricht ligt boven uw schoudergewricht. Het AC-gewricht bestaat uit het sleutelbeen en het schouderdak. Het schouderdak is het uiteinde van het schouderblad.

Op de uiteinden van het sleutelbeen en het schouderdak zit een klein laagje kraakbeen. Dit kraakbeen is normaal gesproken glad. Hierdoor kunt u het AC-gewricht makkelijk gebruiken. Bij artrose slijt het kraakbeen. Hierdoor ontstaan er bobbels en uitsteeksels. U kunt slechter op deze zijde liggen en soms de schouder minder goed bewegen.

Oorzaken van AC-artrose

Artrose van het AC-gewricht kan ontstaan op verschillende manieren, bijvoorbeeld:

  • U bent in het verleden een keer op de schouder gevallen.
  • U heeft de schouder te veel is gebruikt. Bijvoorbeeld bij bovenhandse sporten of gewichtheffen.
  • Soms is het niet duidelijk hoe de AC-artrose is ontstaan.

Artrose in het AC-gewricht komt veel voor bij mensen die ouder zijn dan 40 jaar. Dit kan ook asymptomatisch zijn.

Klachten bij AC-artrose

Door AC-artrose krijgt u pijn als u de schouder beweegt. Ook als u ligt op de schouder of arm kan dit pijn doen. De pijn voelt u boven op de schouder, soms kunt u ook pijn in de nek en bovenarm voelen. De pijn is vaak in de avond. Het bewegen van uw arm kan ook een krakend geluid geven.

Behandeling van AC-artrose

Bij AC-artrose zijn er 2 verschillende behandelingen: een injectie of een operatie.

Injectie

Om de pijn minder te maken kunt u een injectie in de schouder krijgen. In deze injectie zit een pijnstiller en ontstekingsremmer. De injectie zorgt er meestal voor dat u een periode minder pijn heeft. Soms komen de klachten niet meer terug.
De injectie geeft weinig bijwerkingen. Soms kunt u 1 of 2 dagen na de injectie last krijgen van opvliegers: uw gezicht en hals worden ineens rood en u gaat zweten.

Operatie

Als een injectie niet meer goed helpt, en de klachten komen terug dan kan er gekozen worden voor een operatie.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Orthopedie, locatie Oost, P3
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl

Polikliniek Orthopedie, locatie West, route 5
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: