home

Adalimumab (Amgevita®) bij colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn : u kunt hiervoor terecht bij Maag-, Darm- en Leverziekten

Bij colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn kan u soms behandeld worden met adalimumab (Amgevita®). Elke behandeling met medicijnen is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit leidt tot vermindering van klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziekte kunnen voordoen. De ziekte geneest niet door de behandeling met medicijnen. Als u deze medicijnen afbouwt of stopt dan kunnen de klachten weer terugkomen.

Wat is adalimumab?

Uw behandelend arts schrijft adalimumab voor wanneer andere medicijnen niet of onvoldoende hebben geholpen. Adalimumab is een in het laboratorium vervaardigd eiwit welke TNF-α blokkeert. TNF-α is een stof die van nature in het lichaam aanwezig is. TNF-α speelt een belangrijke rol in het ontstekingsproces, het zorgt ervoor dat een ontsteking op gang komt, zodat bijvoorbeeld een bacterie of virus onschadelijk wordt gemaakt. De ontsteking neemt dan weer af. Bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn houdt TNF-α de chronische ontsteking in stand. Adalimumab zorgt er dan voor dat ontstekingen in kracht verminderen en nieuwe ontsteking worden voorkomen.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van OLVG. Laatst gewijzigd: