Inloggen met DigiD
Download de MijnOLVG-app in de App Store of Google Play Store of ga naar www.mijnolvg.nl. Log daarna eenvoudig in met uw DigiD.
Bij maagkanker groeien er kankercellen in de maag. Aan de binnenkant van de maag zit een laagje slijm: het slijmvlies. Hier begint de kanker meestal. De kanker kan verder groeien. Bijvoorbeeld in de spieren van de maag.
Maagkanker kan doorgroeienMaagkanker kan doorgroeien naar je slokdarm of naar het eerste deel van je dunne darm. De kanker kan ook door de maagwand heen groeien naar organen in de buurt van je maag. Bijvoorbeeld je alvleesklier, milt, lever of dikke darm.
Maagkanker kan uitzaaienDe kanker kan uitzaaien. Via je bloed gaan er dan kankercellen naar een andere plek in het lichaam. Bijvoorbeeld de lever of longen. Maagkanker kan ook uitzaaien in de buikholte.
Maagkanker kan ook uitzaaien via de lymfeklieren. Dit zijn een soort kleine bolletjes die op veel plekken in je lichaam zitten. Ze zijn belangrijk voor je afweer en helpen om afvalstoffen op te ruimen. De kanker kan van de lymfeklieren rondom je maag naar lymfeklieren op andere plekken in je lichaam gaan.
Maagkanker kan deze klachten geven:
Je hebt een kijk-onderzoek van de maag gehad in het ziekenhuis. Er zijn toen ook kleine stukjes van je maag weggehaald voor verder onderzoek.
Als daaruit komt dat je maagkanker hebt, krijg je meestal meer onderzoek. Deze onderzoeken kun je krijgen:
CT- scanDe arts in het ziekenhuis maakt vaak een CT-scan van je buik en soms je borstkas. Een CT-scan is een soort 3D-foto van de binnenkant van je lichaam. Meestal is dit een CT-scan met contrastmiddel. Zo kan de arts zien hoe groot de kanker is. En of de kanker is doorgegroeid of uitgezaaid.
Kijk-onderzoek met echo (endo-echografie)Tijdens een kijk-onderzoek met echo bekijkt de arts hoe ver de kanker door de maag heen groeit. Ook onderzoekt de arts de lymfeklieren in de buurt van de maag. De arts brengt via je mond een slangetje met een camera en echo-apparaatje naar de maag. De arts kan ook kleine stukjes van de maag of lymfeklieren weghalen voor onderzoek. Je kunt tijdens dit onderzoek medicijnen krijgen om rustig of slaperig te worden.
Kijk-operatie in de buik (laparoscopie)Om goed te kunnen zien of je uitzaaiingen op je buikvlies hebt, kun je een kijk-operatie krijgen. Voor deze operatie krijg je medicijnen om je in slaap te brengen (narcose). De arts maakt een paar kleine sneetjes in je buik. En brengt dan een buis met een lampje en een camera in je buik. De arts kan ook stukjes weghalen voor onderzoek.
Het is een grote schok als je hoort dat je maagkanker hebt. Je hebt waarschijnlijk veel vragen en zorgen. Bijvoorbeeld over de behandeling. Of over hoe het verdergaat.
Bespreek je zorgen met je arts. Ook contact met andere mensen met maagkanker kan fijn zijn. Bijvoorbeeld via de buddy-projecten van de SPKS in samenwerking met de ziekenhuizen.
StadiumNa de onderzoeken hoor je hoe ernstig de maagkanker bij jou is. Artsen gebruiken daar een cijfer voor: het stadium. Dit is een cijfer tussen 1 en 4. Dit zegt hoe groot de kanker is en of de kanker is doorgegroeid of uitgezaaid.
BehandelingenWelke behandeling het beste past bij jouw situatie, hangt af van het stadium. En van hoe fit je verder bent. Je bespreekt dit met je arts. Het is ook belangrijk wat je zelf wilt.
Soms kun je een behandeling krijgen om beter te worden, maar dit is niet altijd mogelijk. Als je niet meer beter kunt worden, kun je een behandeling krijgen om te zorgen dat de kanker minder snel groeit. Of tegen de klachten die je hebt.
Meer informatie over maagkanker:
Contact met andere mensen met maagkanker: Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal.
Informatie over ziekenhuizen die maagkanker behandelen: Ziekenhuischeck.nl.
Om te kijken of u maagkanker heeft, krijgt u een aantal onderzoeken:
Na deze onderzoeken bespreekt de arts met u of u behandeld moet worden. Samen met de arts beslist u welke behandeling het beste bij u past.
Voor een operatie verwijst de arts u naar Amsterdam UMC. Daar werken specialisten die vaker patiënten met slokdarmkanker behandelen. Zo krijgt u de beste kwaliteit van zorg.
De operatie gebeurt in Amsterdam UMC. De arts van Amsterdam UMC bespreekt met u het vervolg. U blijft in Amsterdam UMC in behandeling.
Als een operatie niet mogelijk is, kunt u in OLVG in behandeling blijven.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten, locatie Oost, P1
020 510 87 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
MDL-polikliniek@olvg.nl
Polikliniek Maag-, Darm en Leverziekten, locatie West, route 14
020 510 87 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
MDL-polikliniek@olvg.nl
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.