home

Vulvaspreekuur : wordt gehouden door Polikliniek Gynaecologie

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P1

Tijden spreekuur

1 keer per maand op dinsdagmiddag

Contact

Over dit spreekuur

Het Vulvaspreekuur is een gecombineerd spreekuur van de dermatoloog en gynaecoloog. De vulva is het uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Het vulvaspreekuur is speciaal voor vrouwen met klachten aan de schaamlippen. U kunt alleen op verwijzing van de gynaecoloog of de dermatoloog een afspraak krijgen voor dit spreekuur.

Klachten

Klachten van de vulva beïnvloeden de kwaliteit van leven in negatieve zin. Pijn, jeuk en seksuele problemen zijn veelvoorkomende klachten. Vaak worden deze klachten veroorzaakt door een chronische huidziekte van de vulva, bijvoorbeeld lichen sclerosus, lichen planus of een andere afwijking. Er zijn vrouwen die vele jaren klachten hebben voordat ze een arts bezoeken. Het kan lang duren voordat een diagnose gesteld wordt en de klachten verholpen kunnen worden.

Uw afspraak

Voor uw eerste afspraak op het Vulvaspreekuur krijgt u een vragenlijst mee, die u ingevuld meeneemt naar het spreekuur. Na een gesprek over uw klachten, volgt een onderzoek door de gynaecoloog en dermatoloog. Vaak wordt hierbij een foto gemaakt van de afwijking voor uw dossier. Op deze manier kan later beter het effect van de behandeling gecontroleerd worden. Het spreekt voor zich dat deze foto’s verder voor niemand te zien zijn.

Behandeling 

Afhankelijk van de bevindingen wordt direct een behandeling ingesteld, waarbij vaak zalven worden voorgeschreven. Vaak is een tweede afspraak nodig om het effect van de ingestelde behandeling te bespreken en zo nodig worden verdere vervolgafspraken gepland.

Vaak gaat het om chronische huidziekten waarbij jaarlijkse controle nodig is. Als uw probleem verbetert en onder controle is door de behandeling, gaat u voor vervolgafspraken mogelijkerwijs weer enkel naar de gynaecoloog of de dermatoloog.