home

AIN spreekuur : wordt gehouden door Polikliniek Dermatologie

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P1

Tijden spreekuur

ma t/m vrij: 8.30-16.00 uur

Contact

Over dit spreekuur

Tijdens dit spreekuur vindt de screening en de behandeling van AIN plaats. AIN staat voor: Anale Intraepitheliale Neoplasie. Dit betekent dat er sprake is van een voorstadium van anuskanker.

Tijdens AIN screening, screenen we op voorstadia van anuskanker. Dit wordt gedaan met behulp van High Resolution Anoscopie (HRA), een combinatie van proctoscopie en colposcopie, waarbij het anale kanaal en de perianale regio geïnspecteerd worden met een camera die zeer gedetailleerde beelden maakt van de slijmvliezen van het rectum. Hierbij kunnen afwijkingen geconstateerd worden. Van deze afwijkingen worden tijdens het onderzoek biopten genomen, die door de patholoog anatoom beoordeeld worden. De uitslag hiervan wordt gegradeerd in: geen afwijking, AIN 1, AIN 2 en AIN 3, respectievelijk mild, matige of ernstige dysplasie.

Als er geen afwijking te vinden is, wordt iemand na twee jaar opnieuw gescreend. Bij AIN 1 wordt iemand na een jaar weer opgeroepen om te kijken of er progressie plaatsvindt naar AIN 2 of 3 of dat het immuunsysteem zelf de AIN 1 heeft opgeruimd. Constateert de patholoog een AIN 2 of 3 dan wordt de patiënt behandeld. De standaardbehandeling is op dit moment elektrocoagulatie, waarbij de afwijkingen lokaal worden weggebrand.