Nierziekten

Polikliniek Nefrologieu kunt hiervoor terecht bij Nierziekten

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P2

Tijden spreekuur

ma t/m vrij: 8.30-16.00 uur

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Route

Naar de polikliniek

Oost, P2

Naar het ziekenhuis

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9

Met het openbaar vervoer

Via Centraal Station
U neemt de metro richting Gaasperplas (53) of Gein (54) of de sneltram richting Amstelveen (51). Uitstappen bij halte Wibautstraat, uitgang Vrolikstraat. Vervolgens slaat u bij de stoplichten rechtsaf, de Eerste Oosterparkstraat op. Bij de volgende stoplichten slaat u linksaf richting het Oosterpark. Na 50 meter bevindt zich de hoofdingang. De loopafstand is circa 10 minuten*. U kunt ook een halte eerder uitstappen bij Weesperplein en vervolgens tram 1, richting Muiderpoortstation, nemen. U stapt dan voor de hoofdingang, halte Beukenweg, uit.

Via Amstelstation
U neemt de metro (53, 54) of sneltram (51) richting Centraal Station. Uitstappen halte Wibautstraat, uitgang Vrolikstraat. Vervolgens slaat u bij de stoplichten rechtsaf, de Eerste Oosterparkstraat op. Bij de volgende stoplichten slaat u linksaf richting het Oosterpark. Na 50 meter bevindt zich de hoofdingang. De loopafstand is circa 10 minuten. U kunt ook een halte later uitstappen bij Weesperplein en vervolgens tram 1 nemen. U stapt dan voor de hoofdingang, halte Beukenweg, uit. U kunt ook bus 37 nemen, richting station Noord, en uitstappen bij halte Beukenplein. Bij de stoplichten loopt u rechtdoor, richting het Oosterpark. Na 50 meter ziet u de hoofdingang. De loopafstand is circa 5 minuten.

Via Muiderpoortstation
U neemt tram 1, richting Osdorp De Aker of tram 3, richting Zoutkeetsgracht. U stapt dan tegenover de hoofdingang, halte Beukenweg, uit. U kunt ook bus 37 nemen richting Amstelstation en uitstappen bij halte Beukenplein. Bij de stoplichten loopt u rechtdoor, richting het Oosterpark. Na 50 meter ziet u de hoofdingang. De loopafstand is circa 5 minuten.

Met de auto

Via Den Haag / SchipholVia Almere / Amersfoort
Volg de borden Amsterdam (A1), dan de ringweg om Amsterdam (A10), ring Oost.
*Neem afslag centrum (S112), ga bij de stoplichten linksaf richting centrum (Gooiseweg), op de rotonde rechts aanhouden (Wibautstraat). Na het viaduct gaat u bij het vijfde stoplicht rechtsaf. Na de afslag (links aanhouden); Mauritskade volgen. Bij het eerste stoplicht rechtsaf. Bij de derde zijstraat rechtsaf het 's Gravesandeplein op.

Volg de borden Amsterdam (A4), dan de ringweg om Amsterdam(A10), ring Zuid, ring Oost. Volg route vanaf *.

Via Zaandam / Alkmaar
Volg de borden Amsterdam (A8) en vervolgens de ringweg om Amsterdam (A10), afslag S114 richting Artis/Centrum. Na de Piet Heintunnel slaat u meteen linksaf, de Panamalaan op. Aan het einde gaat u rechtdoor (weg buigt naar rechts). U rijdt nu op de Zeeburgerdijk, deze gaat over in de Mauritskade. Vanaf de spoorbrug slaat u bij de derde stoplichten linksaf, de s‘ Gravesandestraat op en bij de derde zijstraat rechtsaf, het ’s Gravesandeplein op.

Via Utrecht
Volg de borden Amsterdam (A2), dan de ringweg om Amsterdam (A10), ring Oost. Volg route vanaf *.

P+R Zeeburg
U kunt uw auto ook parkeren op het P+R-terrein Zeeburg (naast ingang Piet Heintunnel. Adres: Zuiderzeeweg 46a, 1095 KJ) en vervolgens verder reizen per openbaar vervoer. Het P+R-terrein is 24 uur per dag geopend. Aan het parkeren op het P+R-terrein zijn kosten verbonden. 
Vanaf ringweg A10
Volg de ringweg om Amsterdam (A10). Neem afslag Zeeburg (S114) en volg P+R Zeeburg. 
Openbaar vervoerverbinding
U neemt bus 37 richting Amstelstation en stapt uit bij halte Beukenplein. Bij de stoplichten loopt u rechtdoor, richting het Oosterpark. Na 50 meter ziet u de hoofdingang. De loopafstand is circa 5 minuten.

Over de poli

Locatie Oost

De nieren zijn erg belangrijk voor het lichaam. Zo filteren ze afvalstoffen uit het bloed, zorgen ze voor de vochthuishouding en maken ze een aantal belangrijke hormonen. Bij een nierziekte werken de nieren minder goed of helemaal niet meer. Dit wordt nierinsufficiëntie genoemd. Nierinsufficiëntie kan plotseling ontstaan (acuut), maar ook geleidelijk ontstaan en verergeren (chronisch).

Wanneer de nieren het bloed niet meer goed filteren, hopen zich afvalstoffen op in het lichaam. De nieren hebben een grote reserve. Zelfs met één nier kan iemand een normaal leven leiden. Er zijn vaak pas klachten als de nieren bijna niet meer werken. Iemand met slecht werkende nieren is vaak moe, heeft minder eetlust, moet vaak plassen en heeft een hoge bloeddruk. Ook kan het lichaam vocht vasthouden waardoor armen, benen en gezicht opzwellen. 

Behandeling door internist-nefroloog

Bij veel nierziekten is behandeling met medicijnen mogelijk en is bijvoorbeeld dialyse niet nodig. Op de lange termijn kan een nieraandoening levensbedreigend zijn. Het is dan ook erg belangrijk om op tijd met de juiste behandeling te starten. Als uw klachten duiden op een nieraandoening zal u worden verwezen naar de internist-nefroloog.

Op de polikliniek Interne Geneeskunde worden nierziekten behandeld zoals hoge bloeddruk, nierfilterziekten, nierstenen, vaatontstekingsziekten en chronisch nierfalen. Ook worden hier patiënten gezien die worden voorbereid voor nierfunctievervangende therapie zoals hemodialyse, buikdialyse en niertransplantatie.

Dialyse-afdeling OLVG

Een nierziekte kan ervoor zorgen dat dialyse noodzakelijk is. Op de Dialyse-afdeling van OLVG dialyseren wekelijks zo’n 40 patiënten.