Intensive Care

Intensive Care Oostu kunt hiervoor terecht bij Intensive Care

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, IC

Route

Naar het ziekenhuis

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9

In verband met werkzaamheden zijn er vanaf 11 oktober omleidingen voor tram 1 en 3. Vanaf 8 november zijn er omleidingen voor tram 1, 7 en 19. Lees meer over de werkzaamheden en de omleidingen.

Met het openbaar vervoer

Via Centraal Station
U neemt de metro richting Gaasperplas (53) of Gein (54) of de sneltram richting Amstelveen (51). Uitstappen bij halte Wibautstraat, uitgang Vrolikstraat. Vervolgens slaat u bij de stoplichten rechtsaf, de Eerste Oosterparkstraat op. Bij de volgende stoplichten slaat u linksaf richting het Oosterpark. Na 50 meter bevindt zich de hoofdingang. De loopafstand is circa 10 minuten*. U kunt ook een halte eerder uitstappen bij Weesperplein en vervolgens tram 1, richting Muiderpoortstation, nemen. U stapt dan voor de hoofdingang, halte Beukenweg, uit.

Via Amstelstation
U neemt de metro (53, 54) of sneltram (51) richting Centraal Station. Uitstappen halte Wibautstraat, uitgang Vrolikstraat. Vervolgens slaat u bij de stoplichten rechtsaf, de Eerste Oosterparkstraat op. Bij de volgende stoplichten slaat u linksaf richting het Oosterpark. Na 50 meter bevindt zich de hoofdingang. De loopafstand is circa 10 minuten. U kunt ook een halte later uitstappen bij Weesperplein en vervolgens tram 1 nemen. U stapt dan voor de hoofdingang, halte Beukenweg, uit. U kunt ook bus 37 nemen, richting station Noord, en uitstappen bij halte Beukenplein. Bij de stoplichten loopt u rechtdoor, richting het Oosterpark. Na 50 meter ziet u de hoofdingang. De loopafstand is circa 5 minuten.

Via Muiderpoortstation
U neemt tram 1, richting Osdorp De Aker of tram 3, richting Zoutkeetsgracht. U stapt dan tegenover de hoofdingang, halte Beukenweg, uit. U kunt ook bus 37 nemen richting Amstelstation en uitstappen bij halte Beukenplein. Bij de stoplichten loopt u rechtdoor, richting het Oosterpark. Na 50 meter ziet u de hoofdingang. De loopafstand is circa 5 minuten.

Met de auto

Via Den Haag / SchipholVia Almere / Amersfoort
Volg de borden Amsterdam (A1), dan de ringweg om Amsterdam (A10), ring Oost.
*Neem afslag centrum (S112), ga bij de stoplichten linksaf richting centrum (Gooiseweg), op de rotonde rechts aanhouden (Wibautstraat). Na het viaduct gaat u bij het vijfde stoplicht rechtsaf. Na de afslag (links aanhouden); Mauritskade volgen. Bij het eerste stoplicht rechtsaf. Bij de derde zijstraat rechtsaf het 's Gravesandeplein op.

Volg de borden Amsterdam (A4), dan de ringweg om Amsterdam(A10), ring Zuid, ring Oost. Volg route vanaf *.

Via Zaandam / Alkmaar
Volg de borden Amsterdam (A8) en vervolgens de ringweg om Amsterdam (A10), afslag S114 richting Artis/Centrum. Na de Piet Heintunnel slaat u meteen linksaf, de Panamalaan op. Aan het einde gaat u rechtdoor (weg buigt naar rechts). U rijdt nu op de Zeeburgerdijk, deze gaat over in de Mauritskade. Vanaf de spoorbrug slaat u bij de derde stoplichten linksaf, de s‘ Gravesandestraat op en bij de derde zijstraat rechtsaf, het ’s Gravesandeplein op.

Via Utrecht
Volg de borden Amsterdam (A2), dan de ringweg om Amsterdam (A10), ring Oost. Volg route vanaf *.

P+R Zeeburg
U kunt uw auto ook parkeren op het P+R-terrein Zeeburg (naast ingang Piet Heintunnel. Adres: Zuiderzeeweg 46a, 1095 KJ) en vervolgens verder reizen per openbaar vervoer. Het P+R-terrein is 24 uur per dag geopend. Aan het parkeren op het P+R-terrein zijn kosten verbonden. 
Vanaf ringweg A10
Volg de ringweg om Amsterdam (A10). Neem afslag Zeeburg (S114) en volg P+R Zeeburg. 
Openbaar vervoerverbinding
U neemt bus 37 richting Amstelstation en stapt uit bij halte Beukenplein. Bij de stoplichten loopt u rechtdoor, richting het Oosterpark. Na 50 meter ziet u de hoofdingang. De loopafstand is circa 5 minuten.

Over de verpleegafdeling

Locatie Oost

Op de Intensive Care (IC) worden patiënten behandeld bij wie één of meer vitale lichaamsfuncties zodanig worden bedreigd dat intensieve behandeling noodzakelijk is. Dit kan zijn als gevolg van een operatie, hartstilstand, ziekte of ongeval. Als de toestand van een patiënt stabiel is, kan deze terugkeren naar een verpleegafdeling.

Praktische informatie voor bezoekers

 • Meld u voor uw bezoek bij de balie van de IC
 • Bloemen en fruit zijn niet toegestaan op de IC
 • Voor de bezoekers van de Intensive Care zijn 2 familiekamers. Deze bevinden zich aan uw linkerhand nadat u de afdeling bent binnengekomen. De familiekamers zijn niet in gebruik vanwege de coronamaatregelen. 
 • Onze medewerkers mogen niet zomaar aan iedereen informatie over patiënten geven. We geven medische informatie alleen door aan de eerste contactpersoon. De contactpersoon kan dag en nacht bellen naar de verpleegkundige om te horen hoe het gaat. De verpleegkundige kan algemene informatie geven over de toestand van de patiënt. Voor vragen over de medische toestand en/of de behandeling kan de contactpersoon terecht bij de arts. Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden.

Kinderen op bezoek op de Intensive Care

Een bezoek aan de Intensive Care maakt vaak veel indruk op een kind. Het is aan u om in te schatten of u een kind mee wilt nemen op bezoek. Bent u van plan om kinderen mee op bezoek te nemen? Bekijk dan ter voorbereiding het fotoboek dat speciaal voor kinderen is gemaakt: fotoboek bezoek aan de Intensive Care.

Videobellen met contactpersonen

Bent u contactpersoon van een patient op onze IC? Dan kan videobellen een goed alternatief zijn voor het ontvangen van bezoek. Om gebruik te maken van videobellen maakt u een afspraak met de verpleegkundige.  

Apparatuur op de IC

Alle kamers op de Intensive Care hebben speciale apparatuur om de lichaamsfuncties in de gaten te houden, te registeren en te ondersteunen zoals:

 • Bloeddruk, temperatuur, hartritme en zuurstofgehalte
  Via een monitor wordt de bloeddruk, de temperatuur, het hartritme en het zuurstofgehalte van de patiënt zichtbaar.
 • Ademhaling
  Veel patiënten worden beademd door een machine, om zo de longfunctie te kunnen ondersteunen of over te nemen.
 • Nierfunctie
  Soms staat er een dialyseapparaat, dat tijdelijk de nierfunctie overneemt.
 • Computer
  Bij ieder bed voor de medewerkers om gegevens te verwerken.

  Op de IC hoort u regelmatig een alarm. Het personeel kan snel de ernst van het alarm beoordelen.

Medisch team

Op de Intensive Care werkt een medisch team dat bestaat uit een intensivist, arts-assistent, IC-verpleegkundige, IC-verpleegkundige in opleiding en eventueel een intensivist in opleiding. De intensivist is de hoofdbehandelaar. Hij of zij is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten die intensieve behandeling nodig hebben en is verantwoordelijk voor de patiënten die opgenomen zijn op de Intensive Care.

Wie werken er op de IC?

Op de IC werken de volgende medewerkers:

 • Intensivist
  Dit is een arts die zich gespecialiseerd heeft in de Intensive Care-geneeskunde. De medische behandeling op de IC wordt uitgevoerd door Intensivisten, Intensivisten in opleiding en medisch specialisten in opleiding. Er is altijd een arts aanwezig op de afdeling.
 • IC-verpleegkundige
  Dit is een verpleegkundige die de vervolgopleiding Intensive Care heeft gedaan. Er werken ook verpleegkundigen die hiervoor in opleiding zijn. De verpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse verpleging en verzorging van de patiënt en observeren de lichaamsfuncties. Een verpleegkundige zorgt tijdens een dienst voor 1 of 2 patiënten.
 • Afdelingsassistent
  De afdelingsassistent helpt de verpleegkundigen bij de verzorging.
 • Fysiotherapeut
  De fysiotherapeut doet oefeningen met de patiënt.
 • Secretaresse
  De secretaresse beantwoordt de telefoon en handelt de administratieve zaken
 • Gastvrouw
  De gastvrouw of gastheer ontvangt en ondersteunt eventueel het bezoek. Zij geven algemene informatie over de afdeling en het ziekenhuis, maar niet over verpleegkundige of medische zaken. De gastvrouw of gastheer is er iedere dag van 14.00 tot 17.00 uur en is bereikbaar via de verpleegkundige of via seinnummer 4919.
 • Onderzoekers
  Medewerkers en studenten doen wetenschappelijk onderzoek op de IC.
 • Medisch studenten en artsen in opleiding
  OLVG is een opleidingsziekenhuis. Medisch studenten en artsen in opleiding mogen ervaring opdoen op de IC. De intensivist blijft altijd eindverantwoordelijk.

Onze zorgverlening in tijden van corona
In OLVG treffen we diverse maatregelen om uw bezoek aan ons ziekenhuis zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Ook de bezoektijden zijn aangepast. We beseffen dat dit besluit grote impact heeft op patiënten en familieleden en hopen op uw medewerking en begrip voor deze ingrijpende maatregelen. Bekijk de belangrijkste informatie over uw afspraak, opname of bezoek aan ons ziekenhuis: coronamaatregelen in OLVG