Aandoeningen & behandelingen

Laserbehandeling van het oogu kunt hiervoor terecht bij Oogheelkunde

Een laser is te beschouwen als een soort speciale gloeilamp, maar dan een gloeilamp die een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uitzendt. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel te snijden.

Er bestaan verschillende soorten lasers. Zij verschillen in kleur en sterkte van de lichtstraal. In de oogheelkunde worden vooral de Argonlaser en de Yaglaser gebruikt. Beide kennen verschillende toepassingen. Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit.

Verloop

Voor de behandeling

U krijgt instructies en druppels om uw oog thuis te druppelen voorafgaand aan de behandeling.

De behandeling

De laserbehandeling duurt meestal 10 tot 20 minuten, soms korter.

Na de behandeling

Direct na de behandeling ziet men vaak minder scherp door de lichtflitsen en de oogdruppels die men heeft gehad. Zelf autorijden is dus niet mogelijk! Begeleiding, ook wanneer men met het openbaar vervoer of met de taxi is gekomen, is aan te bevelen.

Bijverschijnselen en complicaties

In geval van pijn na de behandeling kan men een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol nemen en het oog sluiten. Wanneer de pijn langer dan 12 uur duurt, wordt u verzocht contact op te nemen met uw oogarts.

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
  • Vervoer na uw bezoek

    Omdat u door het druppelen tijdelijk minder goed ziet, adviseren wij u met iemand mee te rijden of met het openbaar vervoer te komen. Zelf autorijden is niet mogelijk.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oogheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: 08 oktober 2021