home

Lactose-intolerantie : u kunt hiervoor terecht bij Kindergeneeskunde

Lactose is een suiker dat voorkomt in melk en melkproducten. Een kind met lactose-intolerantie verdraagt dit suiker niet goed. De klachten en de ernst van de klachten bij lactose-intolerantie verschillen sterk per individu.

Hoe ontstaat het?

Lactose-intolerantie komt nauwelijks voor bij kinderen jonger dan 5 of 6 jaar. In uitzonderlijke gevallen komt het wel eens voor dat er een tijdelijke lactose-intolerantie optreedt bij jonge kinderen die een maag-darmontsteking hebben doorgemaakt. Een kind kan ook klachten hebben vanaf de geboorte. Dit is een zeldzame erfelijke vorm van lactose-intolerantie.

Klachten

Bij een kind met lactose-intolerantie wordt lactose onvoldoende afgebroken in de dikke darm. Dit kan verschillende klachten geven, zoals:

  • een opgezet gevoel in de buik
  • kramp
  • winderigheid
  • misselijkheid
  • buikpijn
  • dunne ontlasting.

Onderzoek en diagnose

De kinderarts op de polikliniek Kindergeneeskunde beoordeelt de klachten. Hierbij stelt de kinderarts vragen over het voedingspatroon van uw kind. Het is belangrijk om te weten wat het beloop van de klachten is na het eten of drinken van producten die lactose bevatten. Leidt dit tot karakteristieke kenmerken? Dan is dit een aanwijzing voor lactose-intolerantie. Een andere methode om de diagnose te stellen is de lactose-ademtest (of waterstof-ademtest).

Lactose-ademtest

De lactose-ademtest wordt pas gedaan als uw kind groot genoeg is om op de juiste manier, volgens de instructies, een opvangzakje vol te blazen. De arts beoordeelt of uw kind hiervoor in aanmerking komt.

Behandeling

De beste manier om klachten te voorkomen bij lactose-intolerantie is het vermijden van het eten of drinken van producten met lactose (melksuiker).

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Kindergeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Kindergeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: