Uw dossier online inzien?
Om MijnOLVG te gebruiken heeft u een BSN en mobiel telefoonnummer nodig. Meld u met uw identiteitsbewijs bij de polikliniek, u ontvangt dan een activatiecode.
Lees verder
Een knieprothese kan de pijnklachten in de knie wegnemen. Dit gebeurt door het plaatsen van een kunstgewricht (knieprothese). De meest voorkomende reden voor het plaatsen van een knieprothese is artrose. Artroseklachten kunnen behandeld worden met pijnstilling, fysiotherapie, injectie in de knie of met een knieoperatie.
Tijdens de operatie verwijdert de orthopedisch chirurg de aangetaste gewrichtsvlakken, de kruisbanden en de beide menisci. Vervolgens wordt met speciale instrumenten het bot aangepast aan de vorm van de knieprothese. Hierdoor is een goede verankering met botcement in het boven- en onderbeen mogelijk. Een kunststofschijf tussen de metalen delen van de prothese zorgt voor soepel scharnieren. Daarna wordt de knieschijf weer op de plaats gebracht. Het gewrichtskapsel en de spieren worden weer gesloten. De orthopedisch chirurg hecht de huid met ‘nietjes’. De knieoperatie duurt meestal 1,5 tot 2 uur.
Direct na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer (recovery) gebracht. Een verpleegkundige controleert daar uw lichaamsfuncties. Wanneer uw bloeddruk en hartslag stabiel zijn gaat u terug naar de verpleegafdeling. U heeft dan een infuus in uw arm, om vocht en antibiotica (24 uur) toe te dienen. Tevens heeft u een drukverband om uw been, om bloeduitstortingen zoveel mogelijk te voorkomen. Bij aankomst op de verpleegafdeling wordt u geholpen met het aantrekken van uw eigen makkelijk zittende kleding.
Vier tot zes uur na de operatie zult u onder leiding van een fysiotherapeut uit bed geholpen worden om de eerste wandelpassen te maken met uw nieuwe knie. De dag na de operatie wordt een röntgenfoto gemaakt. We helpen u om u zo snel mogelijk weer zelfstandig te laten zijn. Uw versleten knie is immers vervangen en verder bent u niet ziek.
Gemiddeld blijft een knieprothese langer dan vijftien jaar goed functioneren. Als de knieprothese overmatig wordt belast zoals uitzonderlijk veel rennen en ander activiteiten met een grote belasting, kan de knieprothese vroegtijdig losraken. ‘Loslating’ heet dat. Hoe lang uw knieprothese goed blijft is afhankelijk van een aantal zaken zoals de chirurgische precisie waarmee de prothese is geplaatst, ontstaan van een infectie, overgewicht en een val op de knie spelen ook een rol. Als u rekening houdt met de belasting op uw knie dan heeft uw knieprothese een langere levensduur.
De gemiddelde leeftijd is 68 jaar (Bron: LROI rapportage 2014).
In OLVG worden knieprothesen gebruikt van de firma Smith&Nephew.
Helaas zal uw operatie uitgesteld moeten worden als u een wondje heeft aan het been dat geopereerd moet worden. Mocht u in de week voor uw knieoperatie merken dat u een wondje heeft, neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie.
Geen enkele operatie is zonder risico. Zo bestaat ook bij deze operatie een kleine kans op een medische complicatie zoals een zenuwbeschadiging, hartaandoening, beroerte, longontsteking, blaasinfectie of een nieraandoening.
Twee dagen na de operatie, gaat u weer naar huis, hersteloord/zorghotel of een verpleeghuis.
Duizeligheid en misselijkheid komt regelmatig voor na een knieoperatie. Meestal is het een bijwerking van de anesthesie of de medicatie.
Gebrek aan eetlust komt veel voor en kan tot een aantal weken na de knieoperatie duren. Toch is het belangrijk dat u gezond eet en voldoende drinken binnen krijgt om uw herstel te bevorderen.
Een ander veelvoorkomend probleem na een knieoperatie is een moeilijke stoelgang, ook wel obstipatie genoemd. Dit wordt veroorzaakt door minder beweging, medicijnen en door verandering in voeding. Obstipatie kan snel worden opgelost als het vroeg wordt ontdekt.
Tijdens de operatie wordt de oorzaak van uw pijn weggenomen. U moet er echter wel rekening mee houden dat uw nieuwe gewricht en de omliggende weefsels tot 3 - 6 maanden na de operatie behoorlijk pijnlijk kunnen zijn. De pijn na het plaatsen van een knieprothese wordt geleidelijk aan minder, beginnend ongeveer een maand na de operatie. Drie tot vier maanden na de knieoperatie treedt een aanzienlijke verbetering op. Soms voelt men een doffe pijn na lange wandelingen. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de knieoperatie. 'Startpijn' (pijn bij de eerste stappen na het opstaan) kan nog een poosje aanhouden. Dit pijnlijke gevoel verbetert zonder behandeling. Het betekent niet dat de knieprothese niet goed functioneert of los zit.
De zwelling verdwijnt in de loop van enkele maanden. Rondom de wond kan ook zwelling optreden, dit is normaal. Het geopereerde gebied kan wel tot 3 maanden iets dikker zijn dan het niet-geopereerde gebied. Het is mogelijk dat na de knieoperatie een bloeduitstorting met een zwelling van het hele been ontstaat. Dit is een normaal verschijnsel na het plaatsen van een knieprothese. U kunt de zwelling tegengaan door gedurende de dag regelmatig te lopen, kuitspieren te bewegen en het geopereerde been hoger te leggen.
Het implanteren van een knieprothese is een vaak toegepaste operatie die veilig en heel effectief is gebleken. Patiënten hebben minder pijn en ervaren functieverbetering in vergelijking met hun gezondheidstoestand voor de knieoperatie.
Over het algemeen is na de knieoperatie de beweeglijkheid van het kniegewricht minder. U kunt verwachten dat u uw kniegewricht op termijn weer helemaal kunt gebruiken. Dit vraagt wel tijd, inspanning, inzet en motivatie van u. Het duurt een paar maanden om uw nieuwe knie goed te laten functioneren.
Drie keer per dag 30 minuten oefenen, vooral het strekken en buigen van de knie is belangrijk. Voer de oefeningen serieus uit, maar overdrijf het niet! U kunt de oefeningen terugvinden in de folder ‘Behandelwijzer knieoperatie’.
De meeste mensen kunnen bij ontslag uit het ziekenhuis de volgende activiteiten uitvoeren:
Uw persoonlijke veiligheid staat voorop. Om gas te kunnen geven, te schakelen en te remmen heeft u een goede controle over uw been nodig. Meestal mag u zes weken na de knieoperatie weer autorijden. Het is niet verstandig om te rijden wanneer u nog pijnmedicatie slikt.
U mag ongeveer 6 weken na de knieoperatie weer fietsen als u voldoende controle over uw been heeft. Gebruik een damesfiets vanwege de lage instap. Wij adviseren om van tevoren te oefenen op een hometrainer. In het algemeen geldt, dat het veilig is op straat te fietsen als u geen krukken meer nodig heeft.
U mag na 48 uur douchen mits er geen wondlekkage meer is. Een bad nemen of zwemmen raden we niet aan tot de wond volledig genezen is. Dat is meestal na 4-6 weken.
Het is verstandig om schoenen te dragen die vast aan de voet zitten en een brede hak hebben. Vermijd de eerste drie maanden hoge hakken en slippers.
Het dragen van een steunkous kan helpen om de zwelling in het been te verminderen. Indien dit noodzakelijk is krijgt u een steunkous van OLVG.
U mag op uw zij slapen met een kussen tussen de benen, zodat u comfortabel ligt. Plaats bij voorkeur geen kussen onder de knie.
Een chirurgische operatiewond sluit in principe na 48 uur. De wond kan nog wat bloed of (gelig) vocht lekken, dit is normaal. Ook kan het voorkomen dat het rondom de wond blauw/paars wordt.
U heeft een normale 'eilandpleister' op de wond. Verwijder deze pleister vóór het douchen en spoel de wond af onder de douche. Gebruik hierbij geen washand, gebruik geen zeep of bodylotion rond de wond. Laat alleen kraanwater langs de wond stromen. Dep de wond na het douchen voorzichtig droog met een schone handdoek. Na het douchen hoeft er geen schone pleister meer op. Indien de wond nog iets lekt (wondvocht), dan mag er wel een schone pleister op. Pleisters zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.
De gemiddelde buiging is 110 graden. Er is echter niets mis met de nieuwe knie als dit niet wordt gehaald. De maximale buiging bedraagt ongeveer 120 graden.
Uw knie kan gedurende zes tot twaalf maanden na de knieoperatie warm aanvoelen. Als het geopereerde gebied steeds warmer gaat aanvoelen of er treden andere symptomen bij op (roodheid, koorts, glanzend onderbeen) neem dan contact op met het ziekenhuis.
Dit is normaal en niet verontrustend. Ongeveer 70 procent van de patiënten ervaren of horen een soort klikgeluid wanneer ze de nieuwe knie buigen.
Als de pijn minder is geworden kan dat betekenen dat de knieoperatie uitgesteld kan worden. Mocht u om welke reden dan ook twijfelen, bespreek dit dan met uw huisarts, verpleegkundig specialist/physician assistant of orthopedisch chirurg.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.