Aandoeningen & behandelingen

Knie - knieprotheseu kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Een knieprothese kan de pijnklachten in de knie wegnemen. Dit gebeurt door het plaatsen van een kunstgewricht (knieprothese). De meest voorkomende reden voor het plaatsen van een knieprothese is artrose. Artroseklachten kunnen behandeld worden met pijnstilling, fysiotherapie, injectie in de knie of met een knieoperatie. 

Verloop

Voorbereiding

 • Voor uw opname heeft u een afspraak bij de Polikliniek Pre-operatief Onderzoek (PPO). Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rond uw operatie. Meer informatie vindt u in de folder ‘Anesthesie en pijnbestrijding bij volwassenen’.
 • Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u vier weken voor de operatie stopt met roken.
 • Neem elleboogkrukken mee bij opname in het ziekenhuis. Deze dient u na de operatie te gebruiken.

De behandeling

Tijdens de operatie verwijdert de orthopedisch chirurg de aangetaste gewrichtsvlakken, de kruisbanden en de beide menisci. Vervolgens wordt met speciale instrumenten het bot aangepast aan de vorm van de knieprothese. Hierdoor is een goede verankering met botcement in het boven- en onderbeen mogelijk. Een kunststofschijf tussen de metalen delen van de prothese zorgt voor soepel scharnieren. Daarna wordt de knieschijf weer op de plaats gebracht. Het gewrichtskapsel en de spieren worden weer gesloten. De orthopedisch chirurg hecht de huid met ‘nietjes’. De knieoperatie duurt meestal 1,5 tot 2 uur.

Na de behandeling

Direct na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer (recovery) gebracht. Een verpleegkundige controleert daar uw lichaamsfuncties. Wanneer uw bloeddruk en hartslag stabiel zijn gaat u terug naar de verpleegafdeling. U heeft dan een infuus in uw arm, om vocht en antibiotica (24 uur) toe te dienen. Tevens heeft u een drukverband om uw been, om bloeduitstortingen zoveel mogelijk te voorkomen. Bij aankomst op de verpleegafdeling wordt u geholpen met het aantrekken van uw eigen makkelijk zittende kleding.

Vier tot zes uur na de operatie zult u onder leiding van een fysiotherapeut uit bed geholpen worden om de eerste wandelpassen te maken met uw nieuwe knie. De dag na de operatie wordt een röntgenfoto gemaakt. We helpen u om u zo snel mogelijk weer zelfstandig te laten zijn. Uw versleten knie is immers vervangen en verder bent u niet ziek.

Tips

 • Neem mee

  Geldig legitimatiebewijs, verzekeringspasje, verwijsbrief.
 • Overzicht medicatie

  Gebruikt u medicatie? Vergeet dan niet een actueel medicatieoverzicht mee te nemen (gratis via de apotheek).
 • Meld u eerst bij de balie

  Voordat u plaatsneemt in de wachtruimte kunt u zich melden bij de balie.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat een knieprothese mee?

Gemiddeld blijft een knieprothese langer dan vijftien jaar goed functioneren. Als de knieprothese overmatig wordt belast zoals uitzonderlijk veel rennen en ander activiteiten met een grote belasting, kan de knieprothese vroegtijdig losraken. ‘Loslating’ heet dat. Hoe lang uw knieprothese goed blijft is afhankelijk van een aantal zaken zoals de chirurgische precisie waarmee de prothese is geplaatst, ontstaan van een infectie, overgewicht  en een val op de knie spelen ook een rol. Als u rekening houdt met de belasting op uw knie dan heeft uw knieprothese een langere levensduur.

Hoe gevaarlijk is het implanteren van een knieprothese?

Geen enkele operatie is zonder risico. Zo bestaat ook bij deze operatie een kleine kans op een medische complicatie zoals een zenuwbeschadiging, hartaandoening, beroerte, longontsteking, blaasinfectie of een nieraandoening.

Welke problemen kan ik verwachten in het ziekenhuis?

Duizeligheid en misselijkheid komt regelmatig voor na een knieoperatie. Meestal is het een bijwerking van de anesthesie of de medicatie.

Gebrek aan eetlust komt veel voor en kan tot een aantal weken na de knieoperatie duren. Toch is het belangrijk dat u gezond eet en voldoende drinken binnen krijgt om uw herstel te bevorderen.

Een ander veelvoorkomend probleem na een knieoperatie is een moeilijke stoelgang, ook wel obstipatie genoemd. Dit wordt veroorzaakt door minder beweging, medicijnen en door verandering in voeding. Obstipatie kan snel worden opgelost als het vroeg wordt ontdekt.

Heb ik na de knieoperatie geen pijn meer?

Tijdens de operatie wordt de oorzaak van uw pijn weggenomen. U moet er echter wel rekening mee houden dat uw nieuwe gewricht en de omliggende weefsels tot 3 - 6 maanden na de operatie behoorlijk pijnlijk kunnen zijn. De pijn na het plaatsen van een knieprothese wordt geleidelijk aan minder, beginnend ongeveer een maand na de operatie. Drie tot vier maanden na de knieoperatie treedt een aanzienlijke verbetering op. Soms voelt men een doffe pijn na lange wandelingen. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de knieoperatie. 'Startpijn' (pijn bij de eerste stappen na het opstaan) kan nog een poosje aanhouden. Dit pijnlijke gevoel verbetert zonder behandeling. Het betekent niet dat de knieprothese niet goed functioneert of los zit.

Hoe lang blijft mijn knie dik?

De zwelling verdwijnt in de loop van enkele maanden. Het is mogelijk dat na de knieoperatie een bloeduitstorting met een zwelling van het hele been ontstaat. Dit is een normaal verschijnsel na het plaatsen van een knieprothese. U kunt de zwelling tegengaan door gedurende de dag regelmatig te lopen, kuitspieren te bewegen en het geopereerde been hoger te leggen.

Hoe succesvol is deze knieoperatie?

Het implanteren van een knieprothese is een vaak toegepaste operatie die veilig en heel effectief is gebleken. Patiënten hebben minder pijn en ervaren functieverbetering in vergelijking met hun gezondheidstoestand voor de knieoperatie.

Hoe goed kan ik mijn nieuwe knie na de operatie bewegen?

Over het algemeen is na de knieoperatie de beweeglijkheid van het kniegewricht minder. U kunt verwachten dat u uw kniegewricht op termijn weer helemaal kunt gebruiken. Dit vraagt wel tijd, inspanning, inzet en motivatie van u. Het duurt een paar maanden om uw nieuwe knie goed te laten functioneren.

Hoe vaak moet ik oefenen?

Drie keer per dag 30 minuten oefenen, vooral het strekken en buigen van de knie is belangrijk. Voer de oefeningen serieus uit, maar overdrijf het niet! U kunt de oefeningen terugvinden in de folder ‘Behandelwijzer knieoperatie’.

Wanneer mag ik weer gaan autorijden?

Uw persoonlijke veiligheid staat voorop. Om gas te kunnen geven, te schakelen en te remmen heeft u een goede controle over uw been nodig. Meestal mag u zes weken na de knieoperatie weer autorijden. Het is niet verstandig om te rijden wanneer u nog pijnmedicatie slikt.

Wanneer mag ik weer gaan fietsen?

U mag ongeveer 6 weken na de knieoperatie weer fietsen als u voldoende controle over uw been heeft. Gebruik een damesfiets vanwege de lage instap. Wij adviseren om van tevoren te oefenen op een hometrainer. In het algemeen geldt, dat het veilig is op straat te fietsen als u geen krukken meer nodig heeft.

Wanneer mag ik weer douchen of in bad?

U kunt de dag na de knieoperatie weer douchen. Een bad nemen of zwemmen raden we niet aan tot de wond volledig genezen is. Dat is meestal na 4-6 weken.

Moet ik een steunkous dragen?

Het dragen van een steunkous kan helpen om de zwelling in het been te verminderen. Indien dit noodzakelijk is krijgt u een steunkous van OLVG.

Hoe verzorg ik mijn wond?

U verzorgt de wond met een droge pleister. Deze kunt u eens in de drie dagen vervangen, of als deze loslaat of vuil geworden is. De wond kan nog wat bloed of (gelig) vocht lekken, dit is normaal. Gebruik geen crème of lotion op het litteken totdat de wond hersteld is. Wordt het wondgebied gezwollen of rood, of komt er vocht uit? Overleg dan met de verpleegkundig specialist/physician assistant.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.