Aandoeningen & behandelingen

Knie - knieprotheseu kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Een knieprothese kan de pijnklachten in de knie wegnemen. Dit gebeurt door het plaatsen van een kunstgewricht (knieprothese). De meest voorkomende reden voor het plaatsen van een knieprothese is artrose. 

Onze website beschrijft in het zorgpad Knieprothese stap-voor-stap hoe het gehele traject van een knieoperatie verloopt. In OLVG begeleiden we patiënten binnen dit zorgpad met de app MyChart (van EPIC). Patiënten die de app gebruiken krijgen op het juiste moment de informatie die op dat moment belangrijk is. 
 

We merken dat veel patiënten dezelfde vragen hebben. De meeste vragen worden beantwoord in onze folder Knieprothese. Overige vragen staan hieronder. Heeft u toch een andere vraag, neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.
 

Verloop

Voorbereiding

De voorbereiding begint wanneer een patiënt op de wachtlijst wordt geplaatst.

 • Bent u net op de wachtlijst geplaatst? Dan is het bijvoorbeeld van belang de verplichte voorlichting te bekijken, maar ook zo fit mogelijk te blijven voor de operatie.
 • Wanneer de operatiedatum bekend is, moet u onder andere ook een fysiotherapeut regelen en, indien u dit nog niet gedaan heeft, ook stoppen met roken.
 • Vlak voor de operatie is het tijd voor de laatste voorbereidingen: de laatst controle wordt gepland, en noodzakelijke loophulpmiddelen zoals elleboogkrukken moeten worden geregeld.

De opname en operatie

 • Op de dag van de operatie moet u nog een laatste keer bloed laten prikken, voordat u naar de opname-afdeling gaat.
 • De operatie duurt ongeveer 2 uur.
 • Vier tot zes uur na de operatie maakt u met een fysiotherapeut al de eerste wandelpassen! U leert de elleboogkrukken hierbij gebruiken.

Zo helpen we patiënten weer zo snel mogelijk zelfstandig te laten zijn en vertrouwen te krijgen in hun knieprothese. 

Naar huis

U kunt naar huis als:

 • De operatie goed is gegaan
 • De wond droog is
 • U de knie redelijk kunt buigen,  zodat u in de auto kunt stappen
 • U met krukken zelfstandig naar het toilet kunt en  zelfstandig een beetje kunt lopen. 

Na ontslag uit het ziekenhuis is het prettig dat u een aantal weken hulp krijgt. Na 9 tot 12 maanden bent u klaar met de revalidatie. 
 

Veelgestelde vragen

Waarom wordt er gekozen voor een knieprothese?

Een knieprothese wordt niet zomaar geplaatst. Het is een ingrijpende operatie met een langdurig herstel. Altijd proberen we in eerste instantie het probleem zonder operatie te verhelpen. Wanneer op de röntgenfoto een eindstadium van slijtage zichtbaar is (dat wil zeggen bot op bot) en de pijn zo erg is dat de patiënt er in het dagelijks leven fors beperkt door is, dan kan de patiënt mogelijk in aanmerking komen voor een knieprothese. Uiteraard is dit per patiënt verschillend. Uiteindelijk beslist de orthopedisch chirurg samen met de patiënt of een operatie zinvol en noodzakelijk is.

Hoe succesvol is deze knieoperatie?

Het implanteren van een knieprothese is een vaak toegepaste operatie die veilig en heel effectief is gebleken. Patiënten hebben minder pijn en ervaren functieverbetering in vergelijking met hun gezondheidstoestand voor de knieoperatie.

Hoe lang gaat een knieprothese mee?

Gemiddeld blijft een knieprothese langer dan vijftien jaar goed functioneren. Als de knieprothese overmatig wordt belast, zoals uitzonderlijk veel rennen en andere activiteiten met een grote belasting, kan de knieprothese vroegtijdig losraken. ‘Loslating’ heet dat. Hoe lang uw knieprothese goed blijft, is afhankelijk van een aantal zaken, zoals:

 • De chirurgische precisie waarmee de prothese is geplaatst
 • Ontstaan van een infectie
 • Overgewicht
 • Een val op de knie.

Als u rekening houdt met de belasting op uw knie, heeft uw knieprothese een langere levensduur.
 

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 24 september 2021