home

Huid-op-huidcontact bij zuigelingen : u kunt hiervoor terecht bij Neonatologie

Er is tegenwoordig een overvloed aan onderzoek dat laat zien dat moeders en kinderen bij elkaar horen: huid-op-huid (het kind bloot, niet in een deken gewikkeld). En dit meteen na de geboorte en daarna ook. Veel minder bekend is het dat lichaamscontact ook belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en het hormoonstelsel van het kind. Daarom raden wij het aan om huid-op-huidcontact toe te passen bij alle zuigelingen, mits dit mogelijk is.

Voor wie?

Alle zuigelingen waarbij de medische situatie het toelaat (van zowel moeder als kind).

Voordelen

Huid-op-huidcontact zorgt voor stabielere controles (bijvoorbeeld de hartslag en temperatuur) van de zuigeling. Door huid-op-huidcontact creëer je voor de zuigeling een rustgevende situatie waardoor de zuigeling minder stress ervaart en minder huilt.

Bij een zieke zuigeling kan het huid-op-huidcontact meer comfort bieden en een pijnstillend effect hebben. Bij huid-op-huidcontact komen “stofjes” bij moeder en kind in het lichaam vrij die een positief effect hebben op de borstvoeding en de hechting.

Buidelen

Wij adviseren huid-op-huid contact tussen ouder en kind. Dit noemen wij ‘buidelen’. Hiermee worden stabielere waarden als hartactie, ademhaling en bloedsuikerwaarden gezien.

Ook heeft het voordelen in het op gang brengen en in stand houden van de borstvoeding.

Bovendien is het goed voor de binding tussen de ouder en kind. Door lichamelijk contact leren jullie elkaar kennen. Uw kind herkent uw geur en stem. Deze huid op huid contactmomenten worden vaak gecombineerd met de verzorging/voeding.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neonatologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Neonatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: