Aandoeningen & behandelingen

Hiv-behandelingu kunt hiervoor terecht bij Hiv-behandelcentrum

Sinds 1996 is het mogelijk om mensen met hiv te behandelen met een combinatietherapie. Hiermee kunnen mensen die besmet zijn met hiv langer leven zonder ooit aids te krijgen. De levensverwachting van mensen met hiv komt hierdoor steeds meer in buurt van die van gezonde mensen zonder afweerstoornis.

Verloop

De behandeling

De behandeling bestaat uit één of meerdere pillen die één of soms tweemaal per dag ingenomen moeten worden. Heel belangrijk hierbij is dat dit trouw en volgens de aanwijzingen van de arts wordt gedaan. Met deze medicijnen wordt het hiv-virus onderdrukt en daardoor kan het lichaam zich goed herstellen De patiënt zal zijn hele leven deze pil(len) moeten slikken. Een hiv-infectie lijkt hiermee dan ook meer op een chronische aandoening.

Als de patiënt eenmaal ingesteld is op een combinatie van medicijnen, dan is een controle op de polikliniek van één keer in 3 tot 6 maanden voldoende. Regelmatig vindt bloedonderzoek plaats om het effect van de behandeling te volgen en om eventuele bijwerkingen van de medicijnen op te sporen.

Wanneer start de behandeling?

Het advies om te starten met combinatietherapie is per persoon verschillend. Uw behandelend arts kijkt naar de medische situatie waarin u zich bevindt. Belangrijk hierbij zijn:

 • de hoogte van de afweer (CD4 cellen);
 • de hoogte van de viral load (VL);
 • eventuele lichamelijke klachten;
 • als u net geïnfecteerd bent (acute hiv-infectie) kan dit ook een reden zijn om te starten met behandeling.

De vaste richtlijnen waarbinnen het starten van combinatietherapie geadviseerd wordt staan op de website van de Nederlandse Vereniging van HIV Behandelaren (NVHB) . Daarnaast is het belangrijk dat u, voordat u met de combinatietherapie start, alle benodigde informatie van uw behandelend arts en hiv-consulent heeft gekregen. Mocht u zelf graag willen starten terwijl de richtlijnen op u niet van toepassing zijn, dan kunt u dit met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist hiv-aids bespreken.

Bekijk hier alvast een filmpje van de behandeling in het Nederlands en in het Engels.

Bijwerkingen van de behandeling

De hiv-behandeling kan, net zoals veel medicijnen, bijwerkingen geven. De mate van bijwerkingen verschilt per persoon. Zo zijn er bijwerkingen als gevolg van een allergische reactie, maar kunnen er ook bijwerkingen optreden als gevolg van de hiv-remmer. De behandelend arts en/of verpleegkundig specialist zal u informeren over de bijwerkingen. Denkt u last te hebben van bijwerkingen als gevolg van de behandeling, neem dan contact op met uw behandelend arts. Het streven is om een combinatietherapie te vinden waarbij er geen of nauwelijks bijwerkingen zijn.

Nieuwe klachten

Niet alle klachten die optreden hebben te maken met de hiv-infectie. Bent u bijvoorbeeld net begonnen met medicatie? Dan kunnen er diverse bijwerkingen optreden. Meestal zijn deze bijwerkingen al met arts of verpleegkundig specialist besproken tijdens de uitleg over de medicatie. In dit geval kunt u contact opnemen met de verpleegkundig specialist voor overleg. Buiten kantoortijden kunt u bellen met de telefooncentrale van OLVG. Vraag naar de dienstdoende arts-assistent Interne Geneeskunde van de Spoedeisende Hulp. Deze arts beoordeelt aan de hand van uw klachten wat het vervolg hierop is. Het is belangrijk dat u de klachten goed omschrijft, ook als u denkt dat deze niet belangrijk zijn. Soms is het belangrijk dat u direct naar het ziekenhuis komt. Of u wordt gevraagd zich de volgende dag te melden. Ook kunt u verwezen worden naar uw eigen huisarts.

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
 • Zwangerschap

  Het is van groot belang dat de arts op de hoogte is van een eventuele zwangerschap (of zwangerschapswens).
 • Nieuwe patiënt?

  Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Hiv-behandelcentrum.