home

Glutenintolerantie bij kinderen : u kunt hiervoor terecht bij Kindergeneeskunde

Glutenintolerantie (coeliakie), is een aandoening waarbij iemand overgevoelig is voor het eiwit gluten. Coeliakie is geen voedselallergie, maar een auto-immuunziekte. Kinderen met coeliakie houden deze aandoening hun leven lang.

Bij een kind met coeliakie raken de darmvlokken in de dunne darm beschadigd door het eten van gluten. Gluten is een eiwit in onder andere graanproducten. Zonder darmvlokken zijn de darmen niet goed in staat om voedingsstoffen op te nemen.

Hoe ontstaat het?

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam een afweerreactie tegen lichaamseigen weefsel heeft. Bij coeliakie is dit in het darmstelsel.

Klachten

Mogelijke klachten bij kinderen met coeliakie:

  • chronische diarree
  • buikpijn
  • verminderde eetlust
  • gewichtsverlies
  • achterblijven in groei
  • bolle buik, maar vaak dunne armen en benen en platte billen
  • bleekheid (bloedarmoede)
  • vermoeidheid en huilerigheid

Dit geheel, van kinderen die onvoldoende groeien en niet goed gedijen in hun ontwikkeling, wordt door artsen ook wel 'failure to thrive' genoemd.
De ernst van de klachten of verschijnselen kan per kind sterk verschillen.

Diagnose

Na verwijzing van de huisarts komt uw kind op het spreekuur van de kinderarts op de polikliniek Kindergeneeskunde. De arts stelt vragen over de klachten van uw kind. Om uit te zoeken of uw kind coeliakie heeft, is bloedonderzoek nodig. Hierbij wordt onder andere gezocht naar antistoffen tegen het gluteneiwit.

Samen met de gevoeligheidsbepaling (HLA Typering) is dit meestal voldoende om de diagnose te bevestigen. Bij twijfel laat de arts aanvullend hierop een dunnedarmbiopsie doen. Bij een biopsie wordt een stukje weefsel uit de dunne darm weggenomen voor onderzoek.

Behandeling

De behandeling van coeliakie bestaat uit een levenslang glutenvrij dieet. Daarbij moeten alle producten die gluten bevatten worden vermeden. Veel graanproducten zoals tarwe, rogge, meel bevatten gluten. Onze diëtiste geeft u hierover uitgebreide informatie.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Kindergeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Kindergeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: