Uw dossier online inzien?
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Uw toestemming geldt voor alle behandelend zorgverleners in Nederland.
In de praktijk zijn echter nog niet alle zorginstellingen en huisartsenpraktijken aangesloten. Met de volgende organisaties is elektronische uitwisseling op dit moment mogelijk:
Een deel van de Amsterdamse huisartsenpraktijken, mits zij zijn aangesloten op het systeem van OLVG.
Het gaat hierbij om de gegevens die nodig zijn voor uw behandeling zoals:
Als u toestemming geeft voor het beschikbaar stellen van uw dossier, kan alle informatie worden ingezien. Wel is er een uitzondering gemaakt voor notities en afspraken van de afdelingen Psychologie en Psychiatrie. Deze gegevens worden niet gedeeld met andere zorgverleners. Niet binnen OLVG en niet met externe zorgverleners.
Uw behandelend arts is ervoor verantwoordelijk dat de juiste informatie in uw dossier is opgenomen.
Alleen zorgverleners met wie u een behandelrelatie heeft, kunnen voor uw behandeling uw medische gegevens raadplegen (denk aan uw huisarts, uw medisch specialist en betrokken verpleegkundigen).
Zorgverzekeraars, werkgevers en bedrijfsartsen kunnen en mogen uw medische gegevens niet inzien.
OLVG deelt gegevens via een beveiligde verbinding. Omdat het gaat om gevoelige medische informatie, wordt voldaan aan de hoogste eisen voor beveiliging.
U kunt zelf toestemming geven via de website van MijnOLVG: www.mijnolvg.nl. Heeft u geen MijnOLVG? Dan kan het ook bij het Patiënten Servicepunt, zodat de medewerker dit kan verwerken. Dit kan mondeling, of met het toestemmingsformulier.
Met uw toestemming kan uw behandelaar in een externe zorginstelling uw medische gegevens inzien. Een medewerker die geen behandelrelatie met u heeft, kan en mag uw gegevens niet bekijken. De toestemming is zonder einddatum. U mag uw toestemming altijd weer intrekken.
Als u nog geen toestemming had gegeven, hoeft u niets te doen. Uw dossier wordt niet zomaar gedeeld zonder uw toestemming. Externe zorginstellingen kunnen uw medische gegevens niet raadplegen.
Als u uw toestemming wilt intrekken, geef dit dan aan bij de balie zodat de medewerker dit kan verwerken. U kunt ook een verzoek doen via MijnOLVG. U kunt later altijd besluiten om alsnog toestemming te verlenen om uw medische gegevens beschikbaar te stellen.
Er zijn geen kosten verbonden aan het uitwisselen van uw gegevens.
Nee, u ontvangt geen bewijs dat u toestemming hebt verleend. Bij een bezoek aan het ziekenhuis kan de arts of baliemedewerker nakijken of u toestemming hebt gegeven. Ook kunt u dit zelf inzien via MijnOLVG.
Uw wettelijk vertegenwoordiger kan namens u toestemming verlenen. Mocht u buiten bewustzijn in het ziekenhuis komen, dan kan de behandelaar voor u toestemming geven om de gegevens op te vragen bij een andere zorginstelling. Als u hier bezwaar tegen hebt, kunt u dit aangeven bij de arts of de baliemedewerker.
Zorginstellingen moeten ervoor zorgen dat hun informatiesystemen veilig zijn en goed worden beheerd. Zij moeten technische en organisatorische maatregelen nemen, die overeenstemmen met de stand van de techniek Zodat de beschikbaarheid, juistheid en vertrouwelijkheid van uw gegevens worden beschermd. Bovendien heeft iedere zorgverlener een geheimhoudingsplicht. Uw zorgverlener is verplicht uiterst zorgvuldig om te gaan met uw gegevens.
Als u niet weet of uw gegevens van een andere zorginstelling kunnen worden geraadpleegd, kunt u dit teruglezen in MijnOLVG. Of vraag hier naar bij de balie of zorgverlener. Zij kunnen nagaan of uw toestemming is vastgelegd. Als u in een andere zorginstelling toestemming hebt gegeven om uw gegevens te delen, zal de informatie automatisch beschikbaar worden gesteld aan andere zorginstellingen die zijn aangesloten bij het uitwisselingssysteem.
Als uw zorginstelling niet is aangesloten bij het uitwisselingssysteem,kunnen uw gegevens worden opgevraagd via andere (niet-digitale) kanalen, zoals via de post of fax.
Dit kan helaas niet op dit moment. OLVG volgt de landelijke ontwikkelingen rond toestemming voor gegevensuitwisseling. Totdat het landelijk goed is geregeld, is het in OLVG alleen mogelijk om toestemming te geven voor alle zorgverleners mét een behandelrelatie.