Uw dossier online inzien?
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Met een zoutoplossing, in de juiste concentratie, kunnen de slijmvliezen van de neus en de neusbijholten veilig worden gespoeld. Het slijm wordt verdund en kan makkelijker worden afgevoerd. Ook worden korsten en vuilstofdeeltjes verwijderd.
In de neus en achter in de keel bij de neusamandel kan dik, taai slijm blijven hangen. Dit geeft klachten van een verminderde neusdoorgang. Ook kunnen de bacteriën in het slijm een infectie veroorzaken. Na een neusoperatie kan, na het verwijderen van de tampons, een korstvorming optreden. Deze kan aanleiding geven tot verklevingen in de neus en neusbijholten. Hierdoor kan het beoogde effect van de operatie verminderen. Een zoutoplossing kan hierbij helpen.
Los een afgestreken theelepel keukenzout op in een groot glas schoon water, ongeveer 200 milliliter. Het water hoeft niet gekookt te zijn.
Het zoute water moet u 'opsnuiven' door de neus:
Het gebruik van de zoutspoeling twee tot drie maal per dag herhalen.
Na een operatie wordt dit zeker aangeraden tot uw arts u zal adviseren te stoppen.
Als u een neusspray of neuspoeder heeft voorgeschreven gekregen, dan mag u dat pas gebruiken vijf tot tien minuten na de zoutspoeling.
Bij kinderen moet de zoutoplossing worden gedruppeld. U kunt een druppelpipet of een doseerflacon bij uw apotheek kopen.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde.
De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: 17 maart 2021