home

Uroloog Liselotte Boevé : biopt van de prostaat via de huid is veiliger en minder belastend

‘Elk jaar krijgen meer dan 12.000 mannen de diagnose prostaatkanker. Nog veel meer mannen laten in het ziekenhuis via een biopsie (afname van een klein stukje weefsel met een naald) onderzoeken óf ze prostaatkanker hebben. Een onderzoek dat spannend is en waar zij vaak erg tegenop zien. In OLVG willen we dat patiënten hier zo weinig mogelijk last van hebben. Daarom bieden wij een methode die veiliger en minder belastend is: het perineaal biopt.

Perineaal biopt: niet via de anus, maar via de huid

Patiënten die naar mij verwezen worden, krijgen vaak een echo en een MRI van de prostaat. Maar om de echte diagnose prostaatkanker te stellen, moeten er altijd stukjes van de prostaat weg gehaald worden met een naald. Normaal gesproken gaat deze naald via de anus naar de prostaat. Met het perineaal biopt is dit echter niet meer nodig. Met deze nieuwe techniek brengen we de naald in via de huid tussen de anus en de balzak: het perineum. Dit kunnen we goed verdoven en daardoor is het minder pijnlijk. Ook is dit is veiliger. Omdat de naald voorheen via de darm de prostaat in ging, bestond het risico dat darmbacteriën in de prostaat kwamen. Daar kun je behoorlijk ziek van worden. Gelukkig gebeurt dat bij deze nieuwe vorm van biopsie bijna nooit meer. Vooraf antibiotica slikken hoeft niet meer.

Geen infecties meer

We voeren nu bijna een jaar biopten op deze manier uit. Ik merk een enorm verschil in hoe mensen het onderzoek ervaren. Een verdovingsprik blijft vervelend. Maar het onderzoek zelf doet minder of geen pijn. Dat is echt een geruststelling voor patiënten. Ik zie vrij veel mannen uit andere ziekenhuizen die eerder door zo’n biopsie een infectie hebben gekregen. Zij zien vaak extra op tegen dit onderzoek en kiezen bewust voor een perineaal biopt. De kans op een infectie is nu zo klein dat ze veel geruster het onderzoek ingaan. Heel fijn dat juist deze mensen zich na een eerdere nare ervaring veilig voelen tijdens en na dit onderzoek.

Meer zekerheid

Wat ik als uroloog mooi vind aan deze techniek, is dat je beter bij de prostaat kunt komen. Zo kan ik dus preciezer werken en meer stukjes prostaat weghalen. Zo is de kans kleiner dat ik toch kankercellen mis. Ik kan dus een zekerdere diagnose stellen en een behandeling bieden die daar goed op aansluit.

Ook in andere ziekenhuizen

OLVG is nu nog een van de weinige ziekenhuizen waar mensen een biopsie van de prostaat  via het perineum kunnen krijgen. Het is een onderzoek waar urologen ervaring in moeten opdoen om het goed te kunnen uitvoeren. We zijn druk bezig om collega’s in andere ziekenhuizen te trainen in deze techniek. Zodat we in de toekomst iedereen in Nederland een pijnlozer, gerichter en veiliger onderzoek naar prostaatkanker kunnen bieden. Het zou geweldig zijn als we dat met z’n allen voor elkaar kunnen krijgen.’

Meer informatie over prostaatkanker leest u hier

Betrokken zorgverleners en afdelingen

Foto van L.M.S. Boevé

drs. L.M.S. Boevé

uroloog

Oncologisch Centrum