home

Spreekuur Nazorg Delier : niet meer in de war

Mevrouw Barbiers lag in OLVG met een hevige blaasontsteking in combinatie met een delier, plotselinge verwardheid. De ontsteking was gelukkig binnen een week over, net als het delier. En na een prettig gesprek op het spreekuur Nazorg Delier is ze van de schrik bekomen.

Je zou niet zeggen dat mevrouw Barbiers volgend jaar 90 jaar wordt. De kwieke dame staat middenin het leven, toont op haar tablet trots foto’s van haar jongste achterkleinzoon en lacht om de tandarts die informeert of haar kinderen het wel goed vinden dat ze op haar leeftijd nog autorijdt. Toch vreesde ze onlangs dat haar einde was gekomen.

Lezen lukte niet

Het begon op een zondag, met veel bloedverlies, vertelt mevrouw Barbiers: ‘Ik dacht aan een blaasontsteking. Toen liet ik mijn vriend komen en die maakte zich zorgen. Om het vele bloed, maar ook omdat hij me afwezig vond. Zelf herinner ik me dat ik in mezelf praatte.’ Op advies van de weekendarts ging mevrouw Barbiers naar de Spoedeisende Hulp. ‘Daar zag ik overal letters staan, maar ik kon geen woorden meer vormen.’

Niet meer in de war

Vanaf de Spoedeisende Hulp werd mevrouw Barbiers opgenomen op de afdeling Geriatrie (ouderengeneeskunde). Om de oorzaak van het bloedverlies te onderzoeken en om over haar te waken vanwege de verwardheid. ‘In de loop van de week voelde ik me opknappen. Ik werd weer helder in mijn hoofd, het bloeden stopte en de uitslagen van de onderzoeken waren gelukkig goed. Ik mocht weer naar huis en wat later kwam ik bij het spreekuur Nazorg Delier. Ik mocht wat eenvoudige oefeningen doen die bevestigden dat ik niet meer verward was. Dat dacht ik al wel, maar het kan maar duidelijk zijn.’

Over het spreekuur Nazorg Delier

Kwetsbare ouderen die tijdens opname in OLVG een delier doormaken, kunnen na ontslag terecht bij het spreekuur Nazorg Delier. Het spreekuur richt zich op behandeling, nazorg en preventie. Mensen krijgen hier uitleg over een delier en we bespreken hun ervaring tijdens de ziekenhuisopname. Ook kijken we hoe het nu gaat en geven we voorlichting om het risico op een delier te verkleinen.

Betrokken afdelingen

Geriatrie