nieuwe aortaklep : snel op de been ondanks grote operatie

Een aortaklep vervangen? Niet lang geleden was een openhartoperatie de enige oplossing; een zware ingreep waarna je maanden moest herstellen. Interventiecardioloog Giovanni Amoroso verving in januari 2017 een klep via de liesslagader onder plaatselijke verdoving.

Amoroso en het OLVG-team zijn nog onder de indruk. ‘Dat je zo’n ingrijpende operatie kunt uitvoeren op zo’n patiëntvriendelijke manier. Na drie dagen kon de patiënt, een oudere dame, alweer na huis. Dat is ongekend.’ De aortaklepimplantatie via de liesslagader, TAVI genoemd, bestaat nu enkele jaren en is aanzienlijk minder belastend dan de openhartoperatie. Een kleine opening in de lies is voldoende om de aortaklep te vervangen. Dat maakt de ingreep met name geschikt voor mensen met een zwakkere gezondheid, zoals ouderen.

Geen narcose

Bijzonder aan de ingreep die Amoroso in januari uitvoerde is dat de dame slechts plaatselijk verdoofd werd. Amoroso: ‘Studies wijzen uit dat patiënten daardoor sneller herstellen en minder risico lopen op een delier. Deze patiënt was bang dat ze niet meer wakker zou worden na de narcose en vroeg zelf om een plaatselijke verdoving, dus maakte ze dankbaar gebruik van deze primeur. Ze was binnen een mum van tijd weer op de been.’

Speciaal voor kwetsbare patiënten

De TAVI werd van oudsher alleen toegepast bij kwetsbare patiënten. Mensen met een relatief goede conditie ondergingen een openhartoperatie. Inmiddels krijgen we steeds meer inzicht in de resultaten op de lange termijn en die zijn soms zelfs beter dan de conventionele operatie. Daarom komen steeds vaker ook reguliere patiënten in aanmerking voor de TAVI. Als de conditie van de patiënt het toelaat, kan dat onder plaatselijke verdoving.

Interventiecardioloog Giovanni Amoroso: ‘Fantastisch dat je zo’n ingrijpende operatie kunt uitvoeren op zo’n patiëntvriendelijke manier.’

Betrokken zorgverleners en afdelingen

Foto van G. Amoroso

dr. G. Amoroso

interventie cardioloog

Hartcentrum