home

mammacareverpeegkundige Francien Rijper : borstkanker vraagt vaak ook geestelijk veel

De diagnose borstkanker komt vaak als een schok. Je komt van een veilige bekende wereld in een vreemde terecht. Waar wat bekend is wegvalt en je grip verliest. Niet alleen op je lijf, maar ook op je leven. Er razen vragen door je hoofd op allerlei niveaus. Verlies ik mijn borsten? Gaat die vermoeidheid ooit nog over? Blijf ik leven? Kan ik ooit weer werken op mijn oude niveau? Bij elke fase van de behandeling horen andere onzekerheden. En sta je weer voor andere uitdagingen. Dat vraagt niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk veel van je.   

Als mammacareverpleegkundige begeleid ik vrouwen met borstkanker voor, tijdens en na hun behandeling. Ik ben als casemanager hun vaste baken in een onzekere tijd. Ik geef ze medische voorlichting, over de behandeling of wondverzorging bijvoorbeeld. Maar ook op psychisch vlak ondersteun ik. Een deel van de vrouwen die ik spreek ervaart psychische problemen door hun ziekte. Want kanker kan ook invloed hebben op je zelfbeeld en je privéleven. Op je relatie of seksleven bijvoorbeeld. Omdat jij je partner wilt ontzien of andersom.

Alles is bespreekbaar

Ik ben geen psycholoog, maar weet na jaren begeleiden wel dat gevoelens als angst en verdriet erkennen en benoemen al veel steun biedt. Bij mij mogen vrouwen emoties tonen en kunnen ze overal over praten. Daar heeft niet iedereen behoefte aan, of soms niet meteen. En dat is prima. Maar vrouwen weten dat ze altijd bij me terecht kunnen en dat alles bespreekbaar is. Soms is luisteren genoeg, soms gaan we samen op zoek naar een oplossing.

Steun in kleine dingen

Ik heb in die jaren geleerd dat ook iets ogenschijnlijk kleins veel impact kan hebben. Zo haalde ik de ‘pillow positive’ van Coco-mat naar OLVG; een zacht, hartvormig kussen dat vrouwen na een borstoperatie tussen hun oksel en de borstwond kunnen dragen. Een praktisch hulpmiddel, maar ik krijg er veel positieve reacties op. Vrouwen zijn er echt mee geholpen.

Vrouwen helpen elkaar

Soms komen patiënten zelf met mooie initiatieven. Zo wilde een vrouw na haar behandeling met haar verjaardagsgeld iets doen voor vrouwen die het financieel minder goed hadden. Ik koppelde haar aan Vrienden van OLVG. Deze stichting zorgde ervoor dat een aantal patiënten dankzij haar bijdrage een prothese-bh kon kopen. Zo helpen mijn patiënten - met wat matchmaking van mij - elkaar. Dat is toch geweldig?