home

Gynaecoloog Louisette Peters : in 90 seconden van je bloedverlies af

Had je als vrouw vroeger – en dan bedoel ik nog maar een jaar of 5  tot 10 jaar geleden - last van hevig bloedverlies tijdens je menstruatie en konden medicijnen dit niet verhelpen? Dan was er nog 1 optie om van je klachten af te komen: je baarmoeder laten verwijderen. Dit was een grote operatie, met alles wat daarbij komt kijken: narcose, pijn, 4 dagen in het ziekenhuis en 6 weken herstel.

Een behoorlijk offer voor een verder gezonde vrouw van (meestal) tussen de 40 en 50 jaar. Een vrouw met een baan, een gezin misschien, die het zich eigenlijk niet kan permitteren om 6 weken niets te mogen doen. Ook emotioneel kon het een grote belasting zijn. Zeker voor vrouwen met een andere culturele achtergrond. ‘Ik heb het thuis niet verteld, in mijn cultuur ben je dan geen vrouw meer’, vertrouwde een patiënt mij ooit toe.

Met deze signalen moesten we iets. We gingen op zoek naar een minder belastende manier om hevig bloedverlies tegen te gaan. Dit werd de Novasure-behandeling: een ingreep van gemiddeld 90 seconden, onder plaatselijke verdoving. Het baarmoederslijmvlies wordt door hitte verwijderd. Dit zorgt ervoor dat een vrouw minder of helemaal niet meer bloedt tijdens de menstruatie.

Door deze minder ingrijpende behandeling zijn vrouwen geen weken meer uit de roulatie. En ze hoeven hun baarmoeder niet te missen. En belangrijker nog: 4 van de 5 vrouwen zijn hierdoor blijvend van hun klachten af. En daar doen we het natuurlijk voor.

Betrokken zorgverleners en afdelingen

Foto van L.W. Peters

drs. L.W. Peters

gynaecoloog

Gynaecologie