home

Gynaecoloog Harold Verhoeve over zorg bij baarmoederkanker : dicht bij huis en dicht bij thuis

Kanker zet je leven op zijn kop weet gynaecoloog Harold Verhoeve. In zijn blog vertelt hij hoe hij zich samen met collega's in OLVG inzet om patiënten met baarmoederkanker de beste medische en begeleidende zorg te bieden.

Kanker zet je leven op zijn kop. Ik zie het van dichtbij en ik weet het uit ervaring. Maar kanker maakt ook strijdbaar. Ik heb onnoemlijk veel bewondering voor de vrouwen op mijn spreekuur die zich niet uit het veld laten slaan door de diagnose baarmoederkanker. Voor hoe ze vooruit kijken: ‘Oké dokter, wat is de volgende stap?’

Zo snel mogelijk starten

Gelukkig hebben vrouwen die op mijn spreekuur komen met verdachte symptomen lang niet altijd baarmoederkanker. Maar als dat wel zo is, dan starten we de behandeling zo snel mogelijk. Want niets is zo erg als wachten in onzekerheid. Vaak kunnen vrouwen in OLVG behandeld worden. Niet alleen de operatie doen we hier, maar ook de extra behandeling die iemand soms nodig heeft. Bijvoorbeeld chemotherapie. Alleen voor bestraling of een tumor in een laat stadium verwijzen we door naar het AMC. Maar voor vervolgafspraken kunnen vrouwen gewoon weer in OLVG terecht.

Mentale steun

Een vrouw met baarmoederkanker heeft in OLVG een vast contactpersoon; verpleegkundige Wilma Gootjes. Zij begeleidt mensen tijdens de behandeling. Niet alleen op medisch gebied, maar ook mentaal. Een belangrijke aanvulling op de medische zorg. Want kanker overvalt mensen. En praten helpt soms.
Ook mij bellen patiënten soms tussendoor. Om me op de hoogte te houden van het verloop van hun behandeling bijvoorbeeld. Dat is niet alleen fijn voor hen, maar net zo goed voor mij. Je bouwt samen een band op. En dan wil je graag weten hoe het met iemand gaat in zo’n onzekere levensfase.

Hand op je schouder

Ik denk dat dat ook is waarom mensen in zo’n angstige situatie graag naar OLVG komen. De band, het vertrouwen. Het is dichtbij. Vaak letterlijk dicht bij huis, en natuurlijk biedt dat ook voordelen. Maar wat ik vooral terug hoor is dat OLVG gevoelsmatig een plek is die dicht bij thuis komt. Vertrouwde gezichten, kleinschalige zorg. Een hand op je schouder van het begin tot het eind. En dat wil ik heel graag bieden.