home

Afdelingsleider Marian Klaverveld : kijken naar de dingen die je wél kunt

Persoonlijk contact is belangrijk op onze afdeling. Dialysepatiënten komen hier meerdere keren per week en blijven dan al snel vier tot vijf uur. In die tijd bouw je band op. Vanuit onze betrokkenheid en de ambitie om mensen vooruit te helpen, bieden we activiteiten aan waarmee patiënten zichzelf kunnen ontwikkelen.

Taalles

Taalles bijvoorbeeld. Ik merkte dat taal regelmatig een struikelblok is. Vooral voor mensen die niet in Nederland geboren zijn. Dat kan in de praktijk zelfs leiden tot verkeerde gezondheidskeuzes en onjuist gebruik van medicijnen. Daarom ontwikkelden we een taalprogramma, in samenwerking met de Stichting Lezen en Schrijven. Een taalvrijwilliger geeft een aantal van onze patiënten taalles op maat. De woorden die ze oefenen sluiten aan bij hun persoonlijke leven. Zo blijft een les ongedwongen en aantrekkelijk.

Ligfietsen

Daarnaast bieden we op de afdeling patiënten de mogelijkheid om dingen zelf te doen. Sommige patiënten vinden het bijvoorbeeld prettig om zelf hun dialysemachine op te bouwen. Andere wegen zichzelf of maken een stoel klaar voor behandeling. Taken die voorheen als vanzelfsprekend door de verpleegkundige werden opgepakt. Voor patiënten die willen bewegen tijdens de dialyse hebben we een aantal ligfietsen.

Zelfvertrouwen

Ik ben ervan overtuigd dat actief zijn goed voor je is. Elk nieuw succesjes doet het zelfvertrouwen groeien. Dit helpt om optimistisch te blijven en te kijken naar de dingen die ondanks een ziekte wél kunnen. Dat zie ik terug bij de patiënten. Ze stellen meer vragen, zijn meer betrokken bij hun behandeling en staan misschien zelfs wat meer ín het leven.

Roodkapje

Een mooi voorbeeld is een van oorsprong Marokkaanse vrouw die sinds de zomer taalles bij ons volgt. Kort geleden, op haar verjaardag, kreeg ze van de taalvrijwilliger een boekje over Roodkapje. Glunderend nam ze het in ontvangst. Ze kon niet wachten om het aan haar kleinzoon voor te lezen. Een jaar geleden had dat haar nog grote moeite gekost. Als ik denk aan hoe zij zich heeft ontwikkeld, weet ik waarvoor we het doen.