Uw dossier online inzien?
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Slijtage van de elleboog wordt ook wel artrose genoemd. Bij artrose is de kwaliteit van het kraakbeen afgenomen. Normaal is het gewrichtsoppervlak glad en bij artrose wordt dit dun, brokkelig en soms verdwijnt het helemaal. Als gevolg van artrose kan het gewricht veranderen en kunnen randwoekeringen en botuitsteeksels (osteofyten) ontstaan. Dit kan voor een bewegingsbeperking zorgen van het elleboog gewricht.
Artrose kan ontstaan door veroudering van het kraakbeen, een botbreuk (trauma) in het verleden, chronische belasting (zwaar werk of intensief sporten) of als gevolg van ontsteking van het gewricht (reumatoïde artritis). Bij reumatoïde artritis zijn vaak meerdere gewrichten aangetast.
Wanneer de kwaliteit van het kraakbeen minder wordt, hoeft dit niet gelijk tot klachten te leiden. Klachten die bij artrose van de elleboog horen zijn:
De behandeling van artrose van de elleboog, is in de eerste plaats zonder operatie (conservatief).
Veel van de klachten door spieren en pezen verminderen door het volgen van behandeling door een fysiotherapeut. Ook kan aanpassing van werkzaamheden of hulp bij verbetering van de lichaamshouding belangrijk zijn.
Om de ontstekingsreactie te remmen kan er een injectie worden gegeven in de elleboog. Dit vermindert de pijn. De injectie bevat een pijnstiller en corticosteroïden (hormonen). De injectie geeft weinig bijwerkingen. Er bestaat een zeer klein risico op een infectie door de injectie. Soms kunt u na de injectie last van krijgen van opvliegers: uw gezicht en hals worden ineens rood en u gaat zweten (1-2 dagen na de injectie). De eerste week na de injectie kan de pijn in de elleboog wat heviger zijn. Soms is de pijn al dezelfde dag verdwenen. Er zijn na de injectie geen beperkingen voor het gebruik van de elleboog. Bij de meeste mensen houdt het effect van de injectie maanden aan.
Krijgt u na de injectie koorts? Of voelt u zich ziek? Neemt u dan contact met de polikliniek Orthopedie.
Indien ondanks fysiotherapie en injecties de klachten blijven bestaan kan er gekozen worden voor een operatieve behandeling:
De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 11 maart 2021