Aandoeningen & behandelingen

Elleboog - Operatie bij een acute distale bicepspeesruptuur u kunt hiervoor terecht bij Traumachirurgie

Verloop

Voorbereiding

Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie voor preoperatief onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rondom uw operatie. Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor en 4 weken na de operatie stopt met roken. Zorg dat u iemand heeft die u kan komen ophalen na de operatie.

De behandeling

De bicepspees scheurt vrijwel altijd af ter plaatst van de aanhechting op de onderarm. De pees kan tijdens de operatie vastgemaakt worden met botankers of een endobutton.

Complicaties

Algemene complicaties:

  • een nabloeding
  • een infectie van de wond
  • schade door de operatie aan omliggende structuren, zoals zenuwen en bloedvaten; dit is zeer zeldzaam

Specifieke complicaties:

Mogelijke complicaties zijn (tijdelijke) zenuwletsels. Deze veroorzaken tintelingen, een doof gevoel en krachtsvermindering in uw onderarm en hand. Ook is extra botvorming mogelijk in de spieren aan de voorkant van uw elleboog. Dit komt echter zelden voor.

 

Na de behandeling

Vaak kunt u op de dag van de operatie al naar huis. Het is belangrijk dat de pijn dragelijk is voordat u naar huis gaat.

Na de operatie wordt een bovenarmgips aangelegd voor 2 weken. Na 2 weken gaat het gips eraf en krijgt u een spalk voor 4 weken. Er mag dan begonnen worden met oefenen onder leiding van de fysiotherapeut. Voorzichtig wordt de strekking van de elleboog steeds verder uitgebreid.

Na 3 maanden kunnen sportactiviteiten weer opgepakt worden.

Fysiotherapie

U mag zelf kiezen bij welke fysiotherapeut u revalideert. Het is aan te raden om een fysiotherapeut te benaderen die gespecialiseerd is in aandoeningen van de schouder- en elleboog. De fysiotherapeut gaat u helpen om een goede functie van de arm terug te krijgen en te optimaliseren.

Verkeer

U dient er rekening mee te houden dat u na de operatie geen auto mag rijden en niet mag fietsen. Totdat de pijn minder is en u een goede controle over de arm en schouder heeft, zodat deelnemen aan het verkeer verantwoord is.

Vragen & contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de afdeling Traumachirurgie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Traumachirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: 16 november 2021