home

Combinatietherapie bij hiv : u kunt hiervoor terecht bij Hiv-behandelcentrum

Sinds 1996 kan hiv worden behandeld met de combinatietherapie. Er zijn de afgelopen jaren steeds meer en betere medicijnen gekomen om hiv te behandelen. De levensverwachting van mensen met hiv is tegenwoordig vergelijkbaar met die van mensen zonder hiv.

Verloop

Start van de behandeling

Het advies is om zo snel mogelijk na het constateren van hiv-infectie te starten met behandeling. Verdere schade door hiv in het lichaam wordt op die manier tegengegaan. Een groot bijkomend voordeel van snel behandelen is dat je daarmee de kans op hiv-overdracht naar anderen verkleint. Afhankelijk van de uitslagen van het bloedonderzoek en jouw levensstijl kiezen we samen met jou de geschikte therapie. Een voorwaarde voor succesvolle therapie is dat de medicatie trouw volgens voorschrift wordt ingenomen.

Over de behandeling

De behandeling van hiv bestaat uit een combinatie hiv-remmende medicijnen, die dagelijks moet worden ingenomen (combinatietherapie). Deze combinatietherapie zal meestal bestaan uit een of twee pillen per dag. Ook bij mensen die al een sterk verzwakte afweer hebben, kan dankzij hiv-remmers de gezondheid herstellen.

Wat doen hiv-remmers?

Een hiv-remmer is een middel dat de vermenigvuldiging en verspreiding van hiv in het lichaam tegengaat. De hiv-remmers slagen erin om diverse stappen in het vermenigvuldigingsproces te blokkeren. Omdat hiv specifieke cellen in het afweersysteem gebruikt om zich te vermenigvuldigen, verzwakt het afweersysteem. Door het gebruik van hiv remmers krijg je weer een verbeterd afweersysteem.

Doel van de behandeling 

Het doel van de behandeling is een verbetering van de afweer en een onmeetbaar virus. Over het algemeen is het aantal hiv-deeltjes in het bloed (de viral load) na drie tot zes maanden onmeetbaar. Met een onmeetbaar virus is hiv nog wel in het lichaam aanwezig maar in zo'n kleine hoeveelheid dat je het niet meer kunt meten in het bloed.

De voordelen van een onmeetbaar hiv-virus zijn:

  • hiv kan niet meer worden overgedragen bij seksueel contact
  • een laag risico op ziekte door hiv
  • een laag risico op andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten

Bijwerkingen van hiv-remmers

Bijwerkingen komen voor bij een deel van de mensen die hiv-remmers gebruiken. Door verbetering van de medicijnen komen ze echter minder vaak voor dan vroeger. Tijdens de controle afspraken wordt altijd aandacht besteed aan hoe de therapie wordt verdragen. Indien hierin problemen worden ondervonden, bestaan er nu veel mogelijkheden om over te stappen op andere hiv-remmers. Het is zeker niet de bedoeling om bijwerkingen zomaar te accepteren. Het doel is, dat de therapie effectief en verdraagzaam moet zijn.

Wisselwerking met andere medicatie

Soms bestaat er een wisselwerking tussen hiv-medicatie en andere medicatie. Dit betekent dat het ene medicijn ervoor kan zorgen dat het andere medicijn minder goed werkt, of dat de werking juist versterkt wordt. Deze wisselwerking komt ook voor bij middelen die u zelf kunt kopen bij de drogist of apotheek. U kunt hierbij denken aan vitaminepillen, neussprays en kruidenmiddelen. Ook sommige hiv- remmers en bepaalde (party)drugs zijn niet altijd veilig naast elkaar te gebruiken. Het is goed hier alert op te zijn.

Therapietrouw

Om de combinatietherapie goed te laten werken is therapietrouw van groot belang. Dit betekent dat de medicatie dagelijks rond hetzelfde tijdstip moet worden ingenomen. Als dit niet lukt, en de medicatie wisselend wordt ingenomen, bestaat de kans op het ontstaan van een resistent virus. Dit betekent dat het virus zich heeft aangepast en dat die hiv-remmers het virus niet meer kunnen bestrijden. Er wordt dan gekeken of er naar een andere therapie uitgeweken kan worden.

Als therapietrouw een probleem voor u is, bespreek dit dan altijd met de hiv-verpleegkundige. De verpleegkundige denkt mee en geeft advies hoe u het innemen van de medicatie kunt inpassen in uw leven.

Controle afspraken

In het eerste jaar van de behandeling zal u gemiddeld 4 keer per jaar worden gecontroleerd. Afhankelijk van uw gezondheid en/of behoefte aan informatie en controle kan dit ook wat vaker of zelfs minder vaak zijn. 

Als uw gezondheid stabiel is en alles goed verloopt met de therapie, gaat u na het eerste jaar elke zes maanden voor controle naar uw hiv-behandelaar. Uw viral load-waarde wordt gemeten en uw algehele gezondheid wordt gecontroleerd. Met algehele gezondheid bedoelen we zowel de lichamelijke- als ook de mentale gezondheid. Er zal aandacht worden besteed aan levensstijl en aan specifieke aandoeningen/ziektebeelden die bij hiv wat vaker voorkomen of waar een hoger risico op is.

Om de mentale gezondheid goed te kunnen monitoren vragen we u om, voorafgaand aan het bezoek aan de polikliniek, vragenlijsten in te vullen. Deze vragenlijsten maken inzichtelijk voor uzelf en voor de behandelaar of er iets speelt waarbij we u kunnen helpen.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Nieuwe patiënt?

Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Hiv-behandelcentrum.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hiv-behandelcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: