Aandoeningen & behandelingen

Bicepspees klachtenu kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Aan de voorzijde van bovenarm zit de aanhechting van de biceps pees. Deze spier heeft 2 'koppen'  namelijk de korte- en lange bicepspees. De lange bicepspees kan klachten geven.

  • Bicepspeestendinitis: Irritatie van de pees
  • Lange bicepspees scheur: Scheur van de pees
  • SLAP laesie: Losscheuren van de kraakbeenrand, waaraan de bicepspees vastzit.

Ontstaan klachten

Bicepspeestendinitis

Tendinitis is een ontsteking aan een pees. De peesontsteking komt meestal door beschadiging bijvoorbeeld door overbelasting. De ontsteking is steriel, wat betekent dat de ontsteking door lokale schade is ontstaan, en niet door bijvoorbeeld een bacterie van buitenaf. U zult bij deze ontsteking geen koorts krijgen. De precieze reden waardoor het ontstaat is niet geheel duidelijk. Enerzijds lijkt er een verband te zijn tussen overbelasting zoals bij bovenhandse topsporters of anderszijds door veroudering van de pezen.

Lange bicepspees scheur

De bicepspees kan afscheuren, bijvoorbeeld door het tillen van een zwaar voorwerp en het maken van een plotselinge beweging. Vaak gaat dit gepaard met een knap in de arm, en ontstaat er een bloeduitstorting. Tevens kan de spierbal van de biceps uitzakken, dit heet het popeye-fenomeen.

SLAP laesie

SLAP is een afkorting voor Superior Labral Tear from Anterior to Posterior. Het bovenste gedeelte van de kraakbeenring waaraan de lange bicepspees vastzit, is beschadigd of zelfs losgelaten van de schouderkom. Dit kan gebeuren door een harde ruk aan de arm of een val. Vaak bij bovenhandse sporters.

Klachten

Bicepspees klachten geeft pijn aan de voorzijde van de schouder. Uitstralend naar de voorzijde van de arm. Het gebruiken van de bicepspees, zoals het optillen van de arm of buigen van de elleboog kan pijnlijk zijn. Ook draaien van de onderarm kan pijnklachten geven aan de voorzijde van de schouder.

Behandelingen

Wanneer uw duidelijkheid heeft gekregen over de diagnose, wordt in overleg besloten tot de behandeling. De behandeling van bicepspeestendinitis, lange bicepspeesruptuur of een SLAP laesie is in de eerste plaats niet operatief (conservatief).

Fysiotherapie

Veel van de klachten door spieren en pezen verminderen door het volgen van behandeling door een fysiotherapeut. Ook kan aanpassing van werkzaamheden of hulp bij verbetering van de lichaamshouding belangrijk zijn.

Injectie

Om de ontstekingsreactie te remmen kan er een injectie worden gegeven rondom de bicepspees. Dit vermindert de pijn. In de injectie zit een pijnstiller en corticosteroïden (hormonen). De injectie geeft weinig bijwerkingen. Er bestaat een zeer klein risico op een infectie door de injectie. Soms kunt u na de injectie last krijgen van opvliegers: uw gezicht en hals worden ineens rood en u gaat zweten (1-2 dagen na de injectie).

De eerste week na de injectie kan de pijn wat heviger zijn. Bij de meeste mensen houdt het effect van de injectie maanden aan. Krijgt u na de injectie koorts? Of voelt u zich ziek? Neemt u dan contact met de polikliniek Orthopedie.

Operatie

Indien ondanks fysiotherapie en injecties de klachten blijven bestaan kan er gekozen worden om de biceps door te snijden (bicepstenotomie/tenodese) of een SLAP repair uit te voeren . Deze operaties worden uitgevoerd via een kijkoperatie (arthroscopie).

Voorbereiding

Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek. Hier hebt u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rondom uw operatie. Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor de operatie stopt met roken. Zorg dat u iemand u kan komen ophalen na de operatie.

De behandeling

Bicepspees-tendinitis

Indien fysiotherapie en injecties onvoldoende effect hebben kan er gekozen worden voor een bicepstenotomie (het doornemen van de lange bicepspees) of een bicepstenodese (het doornemen van de lange bicepspees ter hoogte van zijn aanhechting in de schouder en het weer vastmaken wat lager op de arm). Vanwege de lagere kans op restklachten en de goede overgebleven functie zal er meestal gekozen worden voor een bicepstenotomie.

De spierbal van de bovenarm kan hierdoor mogelijk wat uitzakken (Popeye Sign). Omdat de biceps twee koppen heeft en tijdens de operatie maar één wordt doorgenomen, blijft de functie en de kracht van de spier na de ingreep nagenoeg gelijk. In sommige gevallen is er bij het draaien van de onderarm minder kracht, maar dit wordt in het dagelijks leven bijna niet gemerkt.

Lange bicepspeesscheur

Bij een lange bicepspeesruptuur wordt de gescheurde pees tijdens de operatie niet gehecht of vastgemaakt. Dit vanwege de eerder genoemde goede overgebleven functie van de arm en de aanzienlijke kans op restklachten na het weer vastmaken van de pees.

SLAP repair

Bij een SLAP repair wordt de kraakbeenrand weer vastgehecht. In sommige gevallen zal de lange bicepspees worden doorgenomen (bicepstenotomie of tenodese).

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico.  Zo zijn ook bij deze operaties de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding of wondinfectie.

  • schade door de operatie aan omliggende structuren, zoals zenuwen of bloedvaten (zeldzaam)
  • een stijve schouder

Na de behandeling

Revalidatie na bicepspees-tenotomie

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Na de operatie kunt u eventueel een sling dragen ter comfort. Op geleide van de klachten kunt u dit afbouwen. U dient er rekening mee te houden dat u na de operatie geen auto mag rijden en niet mag fietsen. Totdat de pijn minder is en u een goede controle over de arm en schouder heeft, zodat deelnemen aan het verkeer verantwoord is.

Voor volledig herstel na bicepspees-tenotomie dient u te rekenen op een tijdsbestek van ongeveer 2 tot 4 maanden. Contactsporten en bovenhandse sporten zijn mogelijk na gemiddeld 3 maanden. Werkhervatting: licht werk (niet tillen) na 10 dagen - 6 weken, matig zwaar werk (lichte last tillen, onder schouderhoogte) na 6 weken, zwaar werk 3-6 maanden postoperatief.

Fysiotherapie

U mag zelf kiezen bij welke fysiotherapeut u revalideert. Het is aan te raden om een fysiotherapeut te benaderen die gespecialiseerd is in aandoeningen van de schouder. De fysiotherapeut gaat u helpen om een goede functie van de arm en schouder terug te krijgen en te optimaliseren.

Revalidatie na SLAP repair

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Na de operatie draagt u 6 weken lang dag- en nacht een immobilizer, ter bescherming van hechtingen in de kraakbeenrand. De immobilizer mag af tijdens stil zitten, oefenen en douchen. Deze immobilizer zorgt ervoor dat u de arm niet actief kan buigen en strekken.

Verkeer

Houd er rekening mee dat u na de operatie geen auto mag rijden en niet mag fietsen. Dit kan weer zodra de pijn minder is en u een goede controle over de arm en schouder heeft, zodat deelnemen aan het verkeer verantwoord is.

Hervatten dagelijkse activiteiten

Voor het herstel van een SLAP repair kunt u rekenen op een periode van 4 maanden tot een half jaar. Contactsporten en bovenhandse sporten zijn mogelijk na 6 maanden. Werkhervatting: licht werk (niet tillen) na 10 dagen - 6 weken, matig zwaar werk (lichte last tillen, onder schouderhoogte) na 6-8 weken, zwaar werk 3-6 maanden postoperatief.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 30 december 2021